Afectiuni ale celor care lucreaza in domeniul IT

Specialistii IT monitorizeaza reteaua companiei, configureaza aplicatii, programeaza sau supervizeaza proiecte, asa ca acestia ajung sa petreaca mult timp in fata monitorului si pe scaun la locul de munca.

Studiile au aratat ca exista boli specifice pe cei care au astfel de joburi. Iata cateva boli care ii afecteaza pe specialistii din IT:

Afectiuni it
Afectiuni it

Tromboza

Acesta este un fenomen patologic care consta in formarea unui trombus sau un cheag, format din fibrina, din globule albe si din plachete intr-o artera sau intr-o vena. Afectiunea apare la cei care nu fac suficienta miscare.

Expertii recomanda ca specialistii IT sa se ridice cel putin zece minute pe ora de pe scaun si sa se plimbe.

Boli ale inimii

Aceste afectiuni ii afecteaza in general pe oamenii care petrec mare parte din zi stand. Un studiu realizat in 2010 arata ca cei care petrec 23 de ore pe saptamana pe scaun au sanse mai mari cu 64% sa se imbolnaveasca de afectiuni ale inimii, fata de cei care petrec 11 ore sau mai putin.

Cancer

Expertii au descoperit legaturi intre inactivitatea fizica si cancer, in special formele la colon si san. Cercetarile au aratat ca 30 de minute de exercitii usoare, facute zilnic, pot preveni cancerul.

Sindrom de tunel carpian

Este o neuropatie compresiva a nervului median la incheietura miinii. Sindromul de tunel carpian reprezinta o colectie de simptome caracteristice si semne care apar dupa incarcerarea nervului median in tunelui carpian.

Medicii sustin ca simptomele obisnuite cuprind parestezii, tremor si durere pe distributia nervului median. Acestea pot sau nu fi acompaniate de modificari obiective in senzitiv si puterea musculara a structurilor inervate ale mainii.

Boala ii afecteaza in special pe cai care folosesc frecvent computerele.

Potrivit specialistilor, este recomandat sa faceti, din cand in cand, exercitii cu mainile. De exemplu, miscarea palmei sus jos si departarea degetelor.

Deficienta de vitamina D

Daca veti petrece mult timp pe scaun si in interiorul biroului, va veti pune in situatia de a nu va expune suficient la lumina soarelui. Sunt recomandate, in zile senine, iesiri de cateva minute in aer liber. De asemenea, o solutie sunt multivitaminele sau dietele bogate in vitamina D.

Infectii bacteriene

Tastaturile si mause-ii sunt printre cele mai murdare dispozitive. Pe langa virusuri de raceala si gripa, pe aceste dispozitive se pot gasi si alte virusuri si bacterii.

Este recomandata curatarea regulata a tastaturii si maus-ului cu o solutie dezinfectanta, dar si folosirea unui igienizator lichid pentru maini.

Mai mult, evitati sa duceti mana in zona gurii si nasului dupa ce atingeti astfel de dispozitive.

Anxietate si depresie

Expertii in domeniul IT se confrunta de multe ori cu situatii stresante la job. Potrivit medicilor, stresul poate duce in cele din urma la anxietate si depresie. Se recomanda limitarea timpului petrec pe computer in afara serviciului si exercitiile fizice usoare.

Dureri de spate

Acestea pot fi cauzate de orele multe petrecute pe scaun sau de pozitia incorecta adoptata in timpul lucrului. In timp, structura coloanei vertebrale poate fi afectata definitiv, rezultand dureri cronice. Se recomanda punerea unei perne sau a unui prosop facut rola intre baza spatelui si spatarul scaunului.

In plus, persoanele care stau mult pe scaun trebuie sa evite sa aiba obiecte in buzunarele de la spate ale pantalonilor. Acestea creeaza puncte de presiune pe anumite zone ale corpului.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *