Mituri despre cancer

Cu toate ca afectiunea denumita cancer este responsabila pentru moartea a milioane de oameni de pe Terra, exista inca multe pareri eronate legate de diverse aspecte ce caracterizeaza aceasta boala. Un sondaj realizat de catre un grup de savanti de la Universitatea Oxford din Marea Britanie arata faptul ca segmentul celor de pana in 40 de ani reprezinta majoritatea dintre cei ce considera in mod eronat ca tratamentele alternative au aceasi eficacitate cu mijloacele standard utilizate in terapia cancerului.

De exemplu, circa sase din zece persoane nu cunosc sau nu sunt convinse de faptul ca: „In lume, in aproximativ jumatate din cazuri cancerul apare la persoane sub 65 de ani”.

Mituri despre cancer
Mituri despre cancer

In plus, aproximativ una din patru persoane afirma ca „diagnosticul de cancer echivaleaza in toate cazurile cu o condamnare la moarte”, iar una din patru persoane este indecisa daca aceasta afirmatie este sau nu adevarata.

Cei care au varsta de pana in 40 de ani reprezinta 70% dintre cei ce considera in mod nejustificat ca tratarea cancerului nu poate avea succes cu adevarat.

Doar patru din zece persoane ce au raspuns la sondaj au declarat ca nu sunt de acord cu afirmatia: „in tratamentul cancerului terapiile alternative cum ar fi acupunctura, suplimentele alimentare si antioxidantii pot sa fie la fel de eficace ca si chirurgia, radioterapia si chimioterapia”.

Jumatate dintre respondenti apreciaza ca gandirea pozitiva poate vindeca cancerul

Potrivit specialistilor, segmentul celor de pana in 40 de ani reprezinta majoritatea dintre cei ce considera in mod eronat ca tratamentele alternative au aceasi eficacitate cu mijloacele standard utilizate in terapia cancerului.

Mai mult, una din doua persoane considera ca „tehnicile de gandire pozitiva si de acumulare de energie pozitiva pot vindeca in unele cazuri cancerul”.

Cu toate ca este clar ca tonusul psihic poate sa ajute la vindecarea unui pacient ce urmeaza o cura terapeutica pentru cancer, la ora actuala nu existe studii semnificative care sa evidentieze o relatie intre aceste tehnici si vindecarea cancerului.

In plus, una din doua persoane nu cunosc faptul ca prezenta cancerului nu determina caderea parului. In realitate, distrugerea celulelor canceroase prin chimio si radioterapie are ca posibil efect secundar pierderea parului celui afectat de aceasta maladie.

Majoritatea respondentilor la sondaj cunosc ca „la femeile tinere utilizarea frecventa a saloanelor de bronzat creste riscul de a face melanom malign – cea mai agresiva forma de cancer de piele” precum si faptul ca riscul de a dezvolta cancer de san este prezent si la barbati, nu numai la femei.

50% din respondenti considera ca societatea civila nu trateaza responsabil problema cancerului

73% dintre respondentii britanici sunt de acord ca „Cel putin unul din trei cancere ar putea sa fie evitate prin controlul greutatii si obezitatii, renuntarea la fumat, renuntarea la excesele de alcool si profilaxia infectiilor”. Una din patru persoane insa nu este de acord cu aceasta afirmatie sau nu este convinsa de acest adevar.

Pe de alta parte 7 din 10 respondenti la sondaj considera ca politicile de sanatate actuale sunt mai degraba orientate catre tratament decat catre preventia cancerului. Doar 4 din 10 persoane considera ca nivelul de informare actual asupra masurilor de preventie a cancerului atinge un nivel acceptabil.

Sase din zece persoane se declara de acord cu afirmatia conform careia „Companiile farmaceutice nu sunt cu adevarat interesate sa vindece cancerul ci mai mult sa-l trateze cu produsele lor” iar 17% nu sunt decisi daca sa fie sau nu de acord.

Mai mult, circa 50 % dintre englezii care au raspuns la sondaj considera ca societatea civila nu analizeaza si nu trateaza problema cancerului cu suficienta responsabilitate.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *