O cercetare realizata in Marea Britanie de o echipa de experti de la Universitatea Cambridge si publicata in British Journal of Sports Medicine arata ca, si daca este inceputa la varste mai inaintate, activitatea fizica regulata sporeste sansele de a imbatrani sanatos. Acest studiu a fost realizat, timp de opt ani, pe un esantion de 3.500 de persoane cu varsta medie de 64 de ani.
Cercetatorii englezi au observat ca persoanele care desfasurau o activitate fizica moderata sau alerta aveau de sapte ori mai multe sanse sa imbatraneasca frumos decat cei care nu sunt activi.
Expertii au constatat ca sansele erau de trei ori mai mari si in randul celor 10% care au desfasurat o activitate fizica doar intre 2002 si 2010 si au fost sedentari inainte.
In plus, la sfarsitul perioadei studiate, o persoana din cinci era considerata sanatoasa, iar patru din 10 au dezvoltat o boala cronica.
Varstnicii, incurajati sa faca miscare!
De asemenea, unul din cinci voluntari suferea de depresie sau de tulburari cognitive, iar o treime, de o dizabilitate cel putin partiala.
Cercetatorii au luat in considerare si alti factori cu efecte asupra imbatranirii, precum fumatul, consumul de alcool, starea civila si resursele financiare.
Desi nu exista un consens pe acest subiect, oamenii de stiinta au estimat ca imbatranirea sanatoasa poate fi definita prin lipsa bolilor cronice, a tulburarilor cognitive majore si prin pastrarea sanatatii mintale.
Studiul sustine politicile de sanatate publica ce incurajeaza varstnicii sa aiba o activitate fizica, chiar si la o varsta deja avansata.