Brebenelul reprezinta o planta care se intalneste si in tara noastra si care se mai numeste in popor brebenea sau breaban.
Brebenelul infloreste primavara si se poate intalni in zonele padurilor de la deal si campie, fiind un strat vegetal viu si frumos mirositor.
Expertii in domeniu spun ca sub numele de brebenel sunt cunoscute mai multe specii de plante cu trasaturi comune, adica sunt erbacee perene. Aceste plante au o structura asemanatoare si contin cam aceiasi compusi chimici.
Brebenelul este o planta care se inscrie in familia papaveraceelor. Are o tulpina de circa 20 cm inaltime, iar rizomul este dezvoltat si gol pe dinauntru. La aceasta planta, florile sunt de culoare alba, galbui, roz, violete sau purpurii.
Conform specialistilor, pentru scop medicinal se recolteaza rizomii, iar din tulpinile si florile brebenelului se poate obtine un suc.
Aceasta planta contine substante active importante precum coridalina, coricavina si bulbocapnina, iar aceasta din urma este o substanta toxica.
Extractul de brebenel
Trebuie spus ca preparatele de brebenel au actiune asupra sistemului nervos, facand unele reglaje in buna functionare a acestuia.
In plus, aceasta planta se utilizeaza in tratarea afectiunilor cardiace, mai ales pentru reducerea tensiunii arteriale. Aceste preparate influenteaza pozitiv si asupra functionarii tractului gastrointestinal.
Specialistii sunt de parere ca brebenelul, ca si planta medicinala, este inca putin cunoscut in tara noastra, cu toate ca detine compusi activi, care indica faptul ca merita toata atentia.