Trei frati patati, folosita pentru bolile sezonului rece

Planta denumita „Trei frati patati” creste in Romania in diferite zone deluroase. Are in jur de 14 cm inaltime, cu frunze ovate, flori cu 5 petale inegale si colorate in violet si galben-deschis.

Trei frati patati
Trei frati patati

Afectiuni

Este o planta care se foloseste pentru tratarea unor afectiuni precum bronsite, afectiuni renale, eczeme, urticarii, furunculoza, constipatie. In Romania, aceasta planta mai este denumita: catifeluta, fratiori, micsunele, pansele salbatice, panselute, tamaioara, viorea.

Ce contine

Potrivit expertilor in domeniul fitoterapiei, aceasta planta contine aponozide, flavonoide, compusi salicilici, carotenoide, antociani, tanin, ulei volatil, vitaminele C si A.

Specialistii ne anunta ca „trei frati patati” este un depurativ care are rolul de a curati sangele de toxine, este un bun diuretic si usor laxativ. Se poate folosi daca este macerata impotriva bolilor cronice precum bronsita, astm sau reumatism.

Expertii spun ca aceasta planta este indicata pentru cei care sunt sensibili la bolile sezonului rece, guturai si bronsita.

In plus, planta se mai recomanda pentru cei care sufera de afectiuni cronicizate cum ar fi bronsita, astmul, reumatismul.

Din aceasta planta se poate prepara un ceai impotriva bolilor de piele. In acest caz, se pot bea zilnic circa 1-2 litri de ceai de trei-frati-patati, in cure de 1-3 luni. Pentru a pune planta la macerat, se aseaza intr-un vas de portelan sau sticla 2-3 linguri de iarba de trei-frati-patati maruntita, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata.

Se va lasa sa macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza.

Maceratul se va pastra, iar planta ramasa se va opari timp de circa 30 de minute cu o jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Trebuie sa fie combinat maceratul cu extractul obtinut prin oparire, iar preparatul va fi baut pe parcursul unei intregi zile.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *