Specialistii au observat in urma unui studiu, ca expunerea la zgomotul din trafic mareste considerabil riscul de atac cerebral in randul varstnicilor.
Astfel, pentru fiecare 10 decibeli in plus, riscul de atac cerebral in randul celor trecuti de 65 de ani creste cu mai bine de un sfert (27%).
Potrivit datelor publicate de Daily Telegraph, autorii studiului realizat in Danemarca, publicat in European Heart Journal, sunt convinsi ca exista o legatura directa intre zgomotul din trafic si atacurile cerebrale suferite de varstnici.
Studiile efectuate in mod anterior au indicat faptul ca zgomotul din trafic creste presiunea sangelui si riscul de atac de cord, iar cel de fata nu face decat sa vina cu alte dovezi in sprijinul faptului ca poluarea fonica poate cauza o serie intreaga de boli cardiovasculare.
In cadrul cercetarii, au fost luati in calcul 57.000 de oameni din Copenhaga si Aarhus, cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, monitorizati timp de 10 ani.
Potrivit expertilor, dintre acestia, 1.881 au suferit un atac cerebral in perioada de timp vizata.
Sursa citata mai scrie ca subiectii locuiau in case unde zgomotul se resimtea intre valorile 40 decibeli, acesta fiind zgomotul unei conversatii normale si 82 de decibeli, cel al unei strazi aglomerate dintr-un mare oras.
Expertii au demonstrat ca riscul de atac cerebral incepe sa creasca inca de la valoarea de 60 de decibeli.