Expertii sustin ca antidepresivele sunt cele mai prescrise medicamente, in Statele Unite, unde nu doar psihiatrul da reteta pentru asa ceva, ci si neurologul, medicul de familie, cardiologul si gastroenterologul, atat pentru depresie, cat si pentru anxietate.
Iar aceasta evolutie se intalneste in din ce in ce mai multe tari de pe Glob.
Efecte secundare
Ca orice medicament, si acestea vin cu efecte secundare. Cele mai cunoscute sunt greata, constipatia, castigul in greutate, insomniile, dar si cele in plan sexual, precum un apetit scazut pentru sex, probleme cu erectia, intarzierea orgasmului sau a ejacularii.
O cercetare efectuata recent a aratat insa ca antidepresivele mai au un efect, cu mult mai grav. Se pare ca acestea afecteaza fertilitatea barbatilor.
Cercetarea citata de Fox News a aratat ca antidepresivele fac ca si cantitatea de sperma sa fie mai mica. Spermatozoizii au si ei de suferit, mai ales din punct de vedere al formei si motilitatii, in proportie de 50%.
Potrivit specialistilor, aceste efecte apar dupa numai o luna de tratament, devenind puternice si avand un impact major dupa trei luni de administrare a antidepresivelor.
Din fericire, situatia e reversibila, lucrurile revenind la normal cand tratamentul se intrerupe. Cu toate acestea, medicii avertizeaza ca e nevoie de circa 64 de zile pentru ca sperma sa-si revina din punct de vedere al calitatii.
De obicei, insa, rezultatele sunt cele mai bune la trei luni de la incetarea tratamentului.