O dieta sanatoasa si echilibrata pentru toata viata

Daca ai ajuns la concluzia ca trupul tau are nevoie de o dieta echilibrata, cu cantitati ridicate de carbohidrati bogati in fibre, apa, vitamine si o cantitate moderata de proteine, grasimi si bacterii benefice, mai fa un pas – pune in practica aceste principii si vei avea o viata lunga si sanatoasa.

Dieta echilibrata
Dieta echilibrata

Nu tineti cont de etichete

Orice cifra este relativa, iar producatorii din industria alimentara sunt foarte selectivi in legatura cu informatiile pe care aleg sa le noteze pe ambalaj.

O alegere corecta pe baza etichetelor este aproape imposibila, daca nu stii sa „descifrezi” terminologia specifica. Mai bine alege in functie de urmatoarele principii sanatoase, scrie Women Fitness.

Mananca doar ce-ti place si ce ai nevoie

Inainte de a pune orice in gura, intreaba-te daca chiar ai nevoie de asta? Indeparteaza toate mancarurile care nu-ti sunt necesare si nu-ti produc nicio placere.

Cel mai rau lucru pe care-l poti face este sa te simti vinovata fata de ce mananci. Vina este un sentiment negativ, care poate conduce la extreme – bulimie, anorexie, senzatia ca doar mancarea te face sa te simti bine, etc.

5 portii de fructe si legume proaspete pe zi

Expertii spun ca aceasta ii ofera organismului o buna sursa de vitamine, minerale si fibre necesare pentru lupta impotriva bolilor.

Fibrele ajuta la miscarea eficienta a alimentelor prin sistemul digestiv, iti dau senzatia de satietate si ai impresia ca iti controlezi obiceiurile alimentare. In plus, nivelul energetic este la cote stabile.

Este recomandat sa mananci de trei ori pe zi

Este vorba despre o masa principala, o gustare sau o masa de tip pranz si un mic dejun. E posibil sa aveti nevoie de doua gustari mai mici, cum ar fi un fruct, un sandvis mic sau o bucata de prajitura, intre doua mese mici, in functie de ritmul organismului.

Mesele ar trebui bazate pe carbohidrati, cum sunt pastele, painea integrala, orezul sau cartofii, acompaniate de legume si/sau fructe. Masa principala ar trebui sa contina o portie de proteine, saraca in grasimi, acompaniata de carbohidrati si legume si fructe din belsug.

Alegeti proteine sarace in grasimi

Expertii va recomanda peste, crustacee, carne rosie slaba, pui, vanat, oua, deoarece toate acestea furnizeaza necesarul de proteine al corpului fara un continut daunator de grasimi.

Obisnuiti-va sa gatiti cu putina grasime

Puteti folosi unt, ulei de masline, de alune sau de susan pentru a da gust mancarii, insa incercati sa folositi cat mai putin.

Mancati cat mai putine produse dulci

Nutritionistii spun ca prea mult zahar intrerupe echilibrul energetic natural si poate produce dureri de cap. In cantitati mari, zaharul rafinat duce la schimbari bruste ale starii de spirit, hipoglicemie sau diabet. Obisnuiti-va sa folositi zaharurile naturale din fructe pentru a va indulci.

Includeti zilnic in dieta produse lactate sau o alta sursa de calciu.

Consumati intre doi si trei litri de apa pe zi

Apa ajuta fibrele din alimentatie sa se umfle si sa-si indeplineasca sarcinile in interiorul sistemului digestiv. Ajuta la metabolizarea altor nutrienti din mancare, mentine sanatatea pielii si parului si previne deshidratarea.

Incercati sa nu beti mai mult de trei cesti de cafea, ceai sau cola

Toate aceste bauturi contin cafeina, care inhiba absorbtia vitaminelor si mineralelor, determina corpul sa excrete nutrienti vitali si interfereaza cu mecanismul energetic al corpului. In plus, iti stimuleaza artificial corpul, ceea ce pe termen lung are efectul opus, acela de a suprima energia.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *