Regulile de baza ale unei diete sanatoase

O sanatate buna reprezinta baza frumusetii, iar aceasta nu poate fi obtinuta decat printr-o dieta echilibrata. Prin alegerile alimentare pe care le faci, te asiguri ca tii la distanta numeroase boli si incetinesti procesul de imbatranire.

Multe cercetari arata faptul ca dieta mediteraneana intruneste destule dintre conditiile unei alimentatii optime, asa ca iata ce este bine sa consumi pentru a avea parte de o viata cat mai linistita, fara probleme medicale:

Reguli dieta sanatoasa
Reguli dieta sanatoasa

Ulei de masline

Uleiul de masline contine grasimi mononesaturate, scade nivelul colesterolului rau (LDL) si intareste activitatea celui bun (HDL). In plus, acesta previne hipercoagularea sangelui, reducand riscul trombozelor, arterosclerozei si a atacului de cord.

Usturoiul

Cu toate ca este micut, usturoiul poate fi folosit alaturi de alte ingrediente in diferite feluri de mancare, continand vitamina A, B si C, la fel ca anumite minerale, inclusiv potasiul.

Asta inseamna ca scade presiunea arteriala, fiind si un excelent diurectic. Este bogat in fibre, tratand eficient reumatismul. Diminueaza colesterolul rau si scade riscul dezvoltarii cancerului de stomac si cel pulmonar.

Ceapa

Ceapa este bogata in flavonoide si reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Regleaza cantitatea de zahar din sange si colesterolul, are efect diuretic si controleaza tensiunea.

Cerealele

Nutritionistii considera grupul format din orez, paste, paine integrala si porumb ca fiind de neinlocuit in cadrul unei diete sanatoase. Cerealele adauga carbohidrati esentiali, care sunt o bogata sursa de energie. De asemenea, contin fibre, vitamine, mai ales B si E, dar trebuie sa ai grija sa alegi doar cerealele integrale, caci cele rafinate isi pierd mare parte din elementele nutritive.

Ouale

Echilibrul aminoacizilor din oua ajuta organismul sa formeze celule, de aceea acest aliment este considerat de doctori ca fiind foarte sanatos, afirma expertii in nutritie.

Legumele

Lintea, mazarea, nautul si fasolea sunt foarte bogate in proteine si carbohidrati si sunt esentiale in orice dieta, oferind proteine din plin.

Alunele

Alunele ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, insa cu toate acestea, din cauza ca au destul de multe calorii, nu trebuie consumate in exces.

Peste gras

Acizii grasi din familia omega 3 reprezinta principalul atu al pestelui, protejand inima de diverse boli. Tonul, somonul, macroul, andivele si sardinele au si minerale esentiale, precum iodul si calciul.

Vegetalele si salata

Trebuie sa stiti ca impreuna cu proprietatile antioxidante, acestea ajuta la incetinirea procesului de imbatranire al pielii, iar carotenul si vitamina A protejeaza de cancerul pulmonar, de esofag si laringe. Vegetalele sunt bogate si in vitamina C, acid folic, minerale si fibre.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *