Expertii spun ca bomboanele care anihileaza bacteriile daunatoare din gura ar putea fi noua arma in lupta contra cariilor.
Bomboanele fara zahar, concepute de specialistii germani, contin bacterii „bune”, de tipul probioticelor (lactobacillus paracasei), care au rolul de a le inlatura pe cele daunatoare (steptococcus mutans), responsabile de aparitia cariilor.
Potrivit savantilor, pe masura ce bomboanele se dizolva in gura, bacteriile „bune” se elibereaza in saliva, diminunad abilitatea bacteriilor „rele” de a se depune pe suprafata dintilor.
Bacteria Steptococcus mutans, care se numara printre cele mai daunatoare dintre bacteriile care colonizeaza cavitatea bucala, transforma zaharul din alimente, prin fermentare, in acizi, care ataca suprafata dintilor.
Conform opiniei specialistilor, astfel de bomboane sunt potrivite mai ales pentru copii, pentru prevenirea timpurie a cariilor.
La aceasta cercetare au luat parte circa 60 de voluntari adulti, care au fost impartiti in doua grupuri: unul a primit bomboane cu lactobacillus paracasei, iar celorlalti li s-au dat tot dulciuri, insa fara bacterii.
Pentru o perioada de 36 de ore, voluntarii au consumat cate cinci bomboane, iar de fiecare data, cercetatorii le-au analizat saliva.
Rezultatele, publicate in revista Probiotics and Antimicrobial Proteins, au aratat ca 75% dintre cei care au primit bomboane cu bacterii „bune” aveau un nivel mai mic de Steptococcus mutans, chiar dupa ce au consumat-o pe prima.
Astfel de bomboane ar putea aparea pe piata in urmatorii doi ani sau chiar mai devreme.
Aceasta descoperire i-ar putea ajuta pe cercetatori sa creeze si paste de dinti care sa contina aceste bacterii cu efect protector contra cariilor.