Ce ar putea sa pateasca barbatii care fumeaza marijuana?

Barbatilor ar trebui sa le fie teama mai mult de un nou pericol: fumatul marijuanei determina cresterea sanilor, avertizeaza un cunoscut medic specializat in operatii estetice.

Ginecomastia, sau sanii proeminenti la barbati, e cauzata de un dezechilibru intre nivelul hormonilor de testosteron si estrogen.

Expertii spun ca atunci cand un barbat are prea mult estrogen, corpul este tentat sa creasca suplimentar tesuturile sanilor.

Marijuana - efecte
Marijuana - efecte

Care sunt alte riscuri?

Medicul Anthony Youn, specialist in chirurgie plastica din Detroit, spune ca teste efectuate anterior pe animale au dezvaluit cum ingredientul activ din canabis „poate duce la o scadere a nivelului de testosteron, reducerea testiculelor si anormalitati in forma si functia spermei”.

Cu toate ca se stie ca fumatul de marijuana duce la diminuarea numarului de spermatozoizi, efectul acestui drog asupra nivelului de testosteron in organism inca nu e cunoscut cu precizie, deoarece, din cauza statutului ilegal al drogului, nu s-au facut inca teste medicale.

Un studiu realizat in anul 1972 a facut insa o legatura de cauzalitate intre canabis si ginecomastie, cu toate ca un alt test facut in 1973 pe mai multe contingente de soldati americani nu a condus la aceleasi rezultate.

„Desi relatia dintre consumul de marijuana si ginecomastie nu e dovedita, pare foarte plauzibila. Din acest motiv, majoritatea chirugilor care fac operatii estetice pe care i-am consultat isi intreaba pacientii cu ginecomastie despre consumul de canabis si ii sfatuiesc sa inceteze imediat sa mai fumeze”, spune Youn.

Odata ce tot mai multe state din America legalizeaza consumul de marijuana, doctorul Youn spera ca va fi mai usor pentru cercetatori sa stabileasca efectul consumului de drog asupra nivelului de testosteron, ginecomastiei si altor functii ale organismului.

Pana atunci, expertul le recomanda barbatilor care au sani prea mari si fumeaza sa puna deoparte jointul si sa traiasca cat mai sanatos cu putinta.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *