Care sunt riscurile slabirii?

Cresterea neintentionata in greutate este destul de des intalnita, prin urmare si efortul de a slabi cu orice pret. Scopul scaderii in greutate, chiar daca nu asa il vedem noi, este reducerea depozitelor de grasime existente in organism.

Aceasta reducere se poate face prin cresterea arderilor, fie prin reducerea consumului de alimente, obligand astfel organismul sa-si consume rezervele excesive de grasime.

Cu toate ca diminuarea numarului de calorii consumate sau cresterea arderilor prin efort fizic sunt metodele „normale” de slabire, cele mai la indemana, ele sunt si cel mai putin folosite deoarece implica un efort de vointa.

Riscuri slabire rapida
Riscuri slabire rapida

In schimb, se folosesc pentru slabit:

  • ceaiuri,
  • prafuri,
  • plante,
  • uleiuri,
  • bioenergie,
  • acupunctura,
  • hormoni si
  • foarte multe diete,

majoritatea neverificate stiintific nici din punct de vedere al eficientei, dar nici al efectelor secundare, explica expertii in nutritie.

Riscurile slabirii

Specialistii mai sunt de parere ca indiferent de metoda folosita, scaderea in greutate vine cu unele riscuri, mai ales daca este rapida.

Metabolizarea grasimilor din alimentatie sau proprii organismului se face in ficat, care este suprasolicitat, iar reziduurile metabolice rezultate sunt eliminate prin bila, cu riscul aparitiei litiazei biliare.

In plus, crizele de fiere nu sunt rare in curele de slabire.

Aparitia dezechilibrelor in organism

De obicei, dietele pentru slabire presupun reducerea semnificativa atat a cantitatii de alimente consumate, cat si a diversitatii acestora, comparativ cu o alimentatie obisnuita. Scade astfel consumul de vitamine, apa si minerale care poate duce la dezechilibre in organism.

In acest sens, expertii spun ca pot aparea aritmiile cardiace, scaderea periculoasa a tensiunii arteriale sau a glicemiei.

In organism se produc unele modificari hormonale ale cortizolului, hormonilor sexuali si tiroidieni, care duc la rarirea structurii osoase, deficiente imunitare cu

  • cresterea riscului de infectii,
  • tulburari functionale sexuale,
  • scaderea masei musculare,
  • pot sa apara episoade serioase de depresie sau
  • se pot declansa atacuri de guta.

O dieta ce presupune mai putin de 1.200 de calorii zilnic vine cu riscul ca organismul sa-si consume nu numai grasimi, ci si din proteinele din muschi, scazand astfel masa musculara si, prin urmare, capacitatea de efort fizic.

In plus, dietele drastice pentru scaderea rapida in greutate nu pot fi mentinute mult timp, fiind urmate de obicei de cresterea rapida in greutate, deoarece apare lipsa senzatiei de satietate si riscul de a manca peste masura.

S-a demonstrat in studii clinice ca cele mai mici riscuri apar daca scaderea in greutate este de unu-doua kg/luna.

Expertii atrag atentia ca scaderea in greutate poate fi indicator de boala!

Daca greutatea constanta poate fi un semn de sanatate in lipsa unor simptome, exista si unele boli in care scaderea in greutate este semnificativa. De asemenea, se considera scadere in greutate semnificativa o reducere a greutatii corpului de peste 4,5kg sau peste 5% din greutatea corporala de baza intr-o perioada de 30 de zile.

Desi bolile care sunt insotite de scadere in greutate sunt numeroase, mecanismele acestui fenomen sunt comune: scaderea consumului de alimente – anorexie, greata, boli digestive, cresterea arderilor organismului ca in infectii, inflamatii, cancer sau boli endocrino-metabolice sau lipsa absorbtiei elementelor nutritive din alimente ca in unele boli ale tubului digestiv.

Expertii spun ca chiar daca scaderea in greutate poate fi imbucuratoare la o persoana mai plinuta, nu trebuie neglijata cercetarea cauzelor sale, daca motivele nu sunt evidente.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *