Sfaturi pentru mamele care alapteaza

Daca alaptezi sau daca ai in gand sa faci acest lucru, in primul rand trebuie sa te felicitam. In al doilea rand, este bine sa cunosti urmatoarele recomandari astfel incat bebelusul tau sa nu aiba de suferit.

Dupa cum bine ai aflat, alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata este esentiala in dezvoltarea si sanatatea viitoare a puiului tau. Totusi, tine cont de recomandarile expertilor in privinta alaptarii.

Iata care sunt acestea si de ce trebuie sa tii cont atunci cand alaptezi:

Sfaturi pentru alaptare
Sfaturi pentru alaptare

In ultimele saptamani de sarcina, laptele este deja format, si este nevoie de stimularea zilnica a mamelonului, pentru a stimula canalele galactofore.

Pentru o secretie lactata optima, mama trebuie sa fie relaxata, sa aiba un climat familial adecvat, sa doreasca sa alapteze.

Dupa nastere copilul trebuie pus la sanul mamei cat mai repede posibil, chiar in primele 30 de minute, cel tarziu la 4-6 ore.

Intre supturi nu se da nici ceai, nici alt fel de lapte. Se evita si folosirea suzetei;

NU se stabilesc ore fixe pentru alaptat. Acesta trebuie sa fie initiat LA CERERE!

In primele saptamani, la fiecare supt, alaptarea trebuie sa fie alternativ din ambii sani. Se suge dintr-un san minimum 20 de minute, apoi se trece la celalalt san. La suptul urmator, se incepe cu al doilea san;

In timpul alaptarii, greutatea sanilor creste prin lapte, de aceea se recomanda purtarea unor sutiene mai largi, cu bretele neelastice, pentru evitarea intinderii sanilor;

Sanii se spala la dusul zilnic, asa cum te speli in mod curent. Sapunul, antisepticele si alcoolul sunt de evitat;

Alimentatia mamei trebuie sa fie una echilibrata cantitativ si calitativ cu un plus caloric de 500 kcal/zi fata de ratia obisnuita a mamei;

Nu se recomanda diete de slabire.

Majoritatea medicamentelor luate de mama care alapteaza trec in laptele matern in cantitati foarte mici – aproximativ 1% din doza administrata, deci in marea majoritate a cazurilor, mamele nu trebuie sa intrerupa alaptarea pentru a-si lua medicatia;

Se interzic strict fumatul si consumul de alcool, deoarece eliminate prin lapte in cantitati mari au efecte nocive asupra copilului.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *