Din ce cauza imbatranim mai rapid?

Cei care sunt mai tot timpul tristi si sufera de depresie arata mai batrani decat sunt in realitate, conform datelor unui studiu recent al specialistilor olandezi.

Factori imbatranire
Factori imbatranire

Depresia, un factor determinant

Depresia accelereaza procesul de imbatranire la nivelul celulelor, atrag atentia specialistii de la Universitatea Libera din Amsterdam.

Studiul expertilor olandezi a analizat lungimea telomerilor, parametru care masoara lungimea celulelor, la persoane care au suferit de depresie si la cele care nu au avut aceasta problema.

Astfel, s-a constatat ca la persoanele depresive, lungimea telomerilor era mai mica decat in cazul celor sanatosi. Expertii spun ca acest lucru arata ca depresia accelereaza cu cativa ani procesul de imbatranire.

Fumatul si consumul de alcool

De asemenea, cercetatorii au corelat datele si cu alti factori care contribuie la procesul de imbatranire, cum ar fi fumatul, greutatea si consumul de alcool in mod excesiv.

Oamenii de stiinta au aratat ca intre depresie si dimensiunea telomerilor ar putea exista o asociere, nu o relatie cauza-efect si ar putea fi vorba de o vulnerabilitate genetica.

„Epuizarea psihologica resimtita de persoanele cu depresie are un impact nociv asupra uzurii corpului, lucru care are drept urmare accelerarea imbatranirii biologice”, declara Josine Verhoeven, cercetator in cadrul Universitatii Libere din Amsterdam.

Sursa citata mai arata ca alte cercetari indica faptul ca depresia creste riscul bolilor care survin pe masura inaintarii in varsta: dementa, cancerul si diabetul de tip 2.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *