Beneficiile alaptarii

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata si continuarea alaptarii pana la 2 ani si mai mult, inclusiv:

  • alaptarea ar trebui sa inceapa in termen de o ora de la nastere,
  • alaptarea ar trebui sa fie „la cerere”,
  • sticlele sau suzetele trebuie evitate.
Beneficiile alaptarii
Beneficiile alaptarii

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascuti si sugari. Acesta ofera copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa. Este sigur si contine anticorpi care protejeaza copiii de unele boli, cum ar fi diareea si pneumonia, cele doua cauze principale ale mortalitatii infantile la nivel mondial. Laptele matern este usor disponibil si accesibil, asigurand copiilor o nutritie adecvata.

In afara de beneficiile imediate pentru copii, alaptarea contribuie la o viata sanatoasa pentru toata viata. Adolescentii si adultii care au fost alaptati sunt mai putin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 si poseda performante mai bune la testele de inteligenta.

Alaptarea aduce beneficii mamelor, inclusiv:

  • reduce riscul aparitiei cancerului de ovar si de san;
  • previne depresia postnatala;
  • ajuta la refacerea uterului;
  • este o forma naturala de contraceptie;
  • ajuta mama sa revina la greutatea ideala.

Spuneti Nu amestecurilor artificiale pentru bebe

Amestecurile artificiale nu contin anticorpii care persista in laptele matern sau, daca nu sunt preparate in mod corespunzator, exista riscuri pentru sanatatea copilului, cauzate de utilizarea apei nesigure, a echipamentului nesterilizat sau prezenta potentiala a bacteriilor in formula praf.

Un cod international care reglementeaza comercializarea de inlocuitori de lapte matern, adoptat in 1981 prevede ca pe toate etichetele de pe amestecurile pentru copii sa se indice beneficiile alaptarii si riscurile posibile pentru sanatate legate de alimentatia artificiala; sa nu fie promovati inlocuitorii de lapte matern; sa nu fie distribuite mostre gratuite pentru a fi administrate femeilor gravide, mamelor sau familiilor acestora, precum si nici o distributie gratiuta de aceste produse pentru lucratorii din domeniul sanatatii.

HIV si alaptarea

O mama infectata cu HIV poate transmite infectia copilului ei in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii. Preparatele antiretrovirale (ARV), administrate fie mamei sau copilului, reduce riscul de transmitere a infectiei.

OMS recomanda ca, atunci cand mamele infectate cu HIV alapteaza, ar trebui sa primeasca tratament ARV si sa urmeze recomandarile pentru alimentatia sugarilor.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *