Un factor important in dezvoltarea copilului din perioada intrauterina si chiar si mai tarziu in constituie efectul nefast al consumului de alcool al unuia sau, si mai grav, al ambilor parinti.
Riscul pentru copil este foarte mare in cazul in care ambii parinti sunt consumatori de alcool, dar chiar si atunci cand consumatoare este doar mama. Parerea celor mai multi medici este ca nu conteaza atat de mult starea alcoolica din momentul conceptiei, cat mai ales consumul frecvent si repetat care urmeaza procesului de conceptie.
Ca si risc concret, merita scos in evidenta procentul ridicat de prematuritate in randul noilor nascuti ai caror parinti sunt consumatori cronici de alcool. Acesti copii au, pe langa o greutate scazuta, o inaltime mica la nastere dar si o insuficienta a functiilor vitale ale organismului, functii precum: respiratia, circulatia, digestia sau rezistenta la infectii.
Un alt risc ce merita notat este acela a aparitiei malformatiilor congenitale la nastere sau depistate mai tarziu. Nu putem spune ca nu exista riscul aparitiei unor disfunctii in dezvoltarea sistemului nervos central al copilului, unele din cazuri ducand la aparitia unei boli greu de vindecat: encefalopatia infantila.
Efectele daunatoare ale fumatului parintilor asupra copilului difera de cele ale consumului de alcool. Se pare ca in aceasta privinta singura responsabila de consecintele asupra viitorului copil este mama.
Cercetarile recente au reusit sa precizeze riscul general pe care-l prezinta nicotina asupra copilului, in toate fazele sale de dezvoltare:
- fumatul matern influenteaza direct greutatea la nastere a descendentilor; copiii acestor mame cantaresc, in medie, cu 200 g mai putin decat copiii mamelor nefumatoare;
- nasterea prematura (inainte de termenul de 9 luni) este mai frecventa la gravidele fumatoare;
- nicotina deprima centrul resp irator al copilului, explicandu-se astfel de ce primele respiratii la copiii nou-nascuti din mame fumatoare sunt intarziate si de amplitudine redusa;
- malformatiile sunt mai frecvente si mai severe la descendentii mamelor fumatoare decat la ceilalti copii, fara a se cunoaste insa modul d irect in care nicotina actioneaza asupra fatului.
Efectul nefavorabil, exercitat asupra organismului uman si indeosebi asupra copilului, creste atunci cand ambele vicii se asociaza – alcoolul si tutunul.
Ca si cum nu ar fi suficiente consecintele dezastruoase ale consumului de alcool si tutun de catre unul sau de catre ambii parinti asupra viitorului copil, se profileaza un nou pericol grav, atat social cat si medical: consumul cronic de droguri de catre actuali sau viitori parinti.
Chiar daca numarul consumatorilor tineri de droguri din Romania nu este atat de mare, totusi pericolul exista, intensitatea si amploarea viciului va creste cu siguranta, in special datorita existentei unei legislatii mult prea blande.
Riscurile in cazurile in care parintii sunt consumatori de droguri sunt mult mai mari decat in cazul parintilor consumatori de alcool.