Medicamentele psihotrope

Medicamentele psihiatrice sau psihotrope există de multă vreme şi au schimbat viaţa bolnavilor. Descope­rirea lor a dus la progresul psihiatriei, care s-a apropiat de celelalte ramuri ale medicinei.

Majoritatea moleculelor utili­zate astăzi au fost descoperite din întâmplare, iar modul lor de acţiune a fost analizat abia ulterior. Acest mod de abordare, prin încercări, frecvent în medi­cină, nu împiedică buna cunoaş­tere a modului de acţiune, a eventualelor efecte secundare şi a limitelor de utilizare a medica­mentelor psihotrope.

O TEORIE BIOLOGICĂ

Se presupune că un mare număr de tulburări mintale ar avea o cauză biologică, ceea ce explică şi justifică utilizarea medicamen­telor pentru a trata acele stadii care asociază emoţii şi com­portamente anormale.

Această idee pare a fi confirmată de un anumit număr de fapte, precum experimentele care pornesc de la prelevări biologice (sânge, urină, lichid cefalorahidian) de la per­soane bolnave sau acţiunea produselor chimice asupra com­portamentului animal. Recenta descoperire a tehnicilor de ima­gistică funcţională care permit vizualizarea creierului şi funcţi­onarea acestuia permite înţele­gerea mecanismelor cerebrale şi a disfuncţionalităţilor acestora.

Conform cercetătorilor care în­clină spre această teorie biologică, tulburările mintale sunt provocate de o anomalie în anumite reţele de celule nervoase (neuroni). Se presupune că mai mulţi neuro- mediatori (mesageri chimici între neuroni) ar fi implicaţi în aceste disfuncţionalităţi (dopamina, nora- drenalina şi serotonina). Aşadar, rolul medicamentelor psihotrope este acela de a acţiona asupra neuromediatorilor din creier.

TRATAMENTUL PE TERMEN LUNG

Medicamentele utilizate în psihi­atrie sunt adeseori prescrise pentru mai multe luni sau mai mulţi ani. în mare parte a timpului, tratamentul este continuat mult timp după dispariţia simptomelor, pentru a se preveni o recădere timpurie după oprirea medicaţiei. Acesta este principiul de bază în cazul medicamentelor care reglează dispoziţia.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *