Diferite alimente procesate, cu indice glicemic ridicat, pot da dependenta la fel ca drogurile, determinand mari probleme organismului, arata un studiu publicat recent in „The American Journal of Clinical Nutrition.
Alimente precum painea alba, cartofii prajiti, chipsurile, snacksurile, prajiturile, inghetata si alte alimente cu indice glicemic ridicat declanseaza asupra creierului, prin consumul lor, un efect de dependenta similar nicotinei continute in tigari si drogurilor din clasa A, cum ar fi heroina.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat in SUA, de catre medici de la Boston Children’s Hospital, citat de Daily Mail.
Alimente care dau dependenta – impactul asupra creierului
Cercetatorii au observat ca aceste alimente stimuleaza acea parte a creierului resposabila de pofte si „recompense”, creand dependente. De exemplu, in cazul unor alimente obisnuite, apropiate de starea lor naturala, cum ar fi legumele crude sau fierte, nu s-a observat aceasta stimulare a creierului.
Intr-o etapa a studiului, 12 barbati obezi au fost impartiti in doua grupuri egale: primului grup i s-a dat sa consume un milkshake cu indice glicemic ridicat, iar celuilalt grup un milkshake cu aceeasi aroma si culoare, dar cu un indice glicemic scazut.
Dupa un interval de circa patru ore de la consumul bauturii respective, barbatii din primul grup au resimtit o foame excesiva, constatandu-se ca nivelul glicemiei in sange scazuse, activandu-se si acel centru din creier responsabil de dependente.
Pentru primul grup, dorinta pentru a consuma inca o data alimente dulci si bogate in calorii a revenit, iar in cazul membrilor celui de al doilea grup aceasta senzatie nu s-a mai manifestat aceeasi intensitate.
Medicul David Ludwig, coordonatorul acestui studiu, recomanda limitarea alimentelor cu indice glicemic ridicat, in special in cazul persoanelor obeze, pentru a se tine senzatia excesiva de foame sub un anumit control.
El spune ca o dieta din care aceste alimente lipsesc este foarte buna si pentru prevenirea diabetului.