Tusea convulsiva la copii

Tusea convulsivă este o boală infecţioasă care afec­tează îndeosebi sugarii şi copiii. Ea a devenit rară în ţările dezvoltate datorită vaccinării, dar rămâne destul de frecventă în ţările aflate în curs de dez­voltare.

Tusea convulsivă provoacă chinte de tuse care survin ziua şi noaptea, timp de 8 până la 10 săptămâni; din această cauză este foarte obositoare pentru copil. In anii 1950 a fost pus la punct un vaccin împotriva tusei convulsive; administrat în mod curent sugarului, pe la 2-3 luni, neavând nicio contraindicaţie majoră, el per­mite evitarea acestei boli neplăcute.

CAUZE

Tusea convulsivă este o maladie infecţioasă provoca­tă de bacilul Bordet- Gengou, care afectează căile respiratorii. Boala, răspândi­tă cel mai adesea între copii, se transmite prin interme­diul micilor picături de sali­vă aflate în suspensie în aer, eliminate de cei care tuşesc şi au deja boala.

SIMPTOME

După contactul cu bacilul, incubaţia durează în jur de 2-3 săptămâni. Boala începe prin tuse, strănuturi, o uşoa­ră febră (38°C sau 38,5°C), ochi lăcrămoşi şi, câteodată, vomă. Aceasta este perioada când copilul este foarte con­tagios.

Curând, tuşea devine mai persistentă. Apar chinte vio­lente, urmate frecvent de o pauză în respiraţie şi coloraţie a feţei cu tentă albăstrie (cia- noză). Chintele se termină printr-o inspiraţie zgomo­toasă şi profundă: este carac­teristicul „răget al măgarului”, de unde şi numele popular al bolii, „tuse măgărească“.

VACCINAREA LA TIMP

Chiar dacă mama a fost vaccinată împotriva tusei convulsive, imunita­tea ei nu se transmite perfect viito­rului copil: boala poate să-l afecte­ze încă de la naştere şi este extrem de periculoasă pentru copiii foarte mici. Vaccinarea nu poate fi efec­tuată decât între lunile a 2-a şi a 3 – a, cu menţiunea că e posibil să nu asigure imunitate. Este deci impor­tant ca sugarii să fie vaccinaţi de îndată ce este posibil, nu numai pentru ei înşişi, dar şi pentru ceilalţi copii din jurul lor. Astfel sunt dimi­nuate riscurile expunerii şi contami­nării.

COMPLICAŢII

Tusea convulsivă, chiar bine îngrijită, are uneori conse­cinţe grave: poate să producă pneumonie cu sângerări ale nasului şi ale gâtului din cauza tusei. Vomele abun­dente pot duce la deshi­dratare, care trebuie com­pensată prin ingerarea de soluţii sărate-dulci, existente în farmacii.

La sugar, îndeosebi înainte de 6 luni, pot surveni com­plicaţii serioase, mai ales la începutul perioadei chinte­lor de tuse. Reprizele de tuse pot să fie urmate de grave dificultăţi respiratorii, până într-atât încât copilului i se face rău (leşin, cianoză, con­vulsii) din cauza lipsei acute de oxigen. In cazul în care face febră, este necesar trata­mentul cu antibiotice şi, uneori, dacă sugarul are defi­cienţe respiratorii persis­tente, medicul poate cere spitalizarea.

TRATAMENT

Sugarul care are tuse convul­sivă înaintea vârstei de 6 luni este întotdeauna spitalizat timp de câteva zile. Bine supravegheat, este înconjurat de o echipă de medici care îi dau toate îngrijirile adecvate: curăţarea nasului, aspirarea secreţiilor faringiene, asistare respiratorie atunci când chintele de tuse devin asfi­xiante. La copiii foarte mici trebuie să fie evitate calman­tele: sunt ineficiente, chiar periculoase, căci ar putea să le perturbe respiraţia. La copiii mai mari, tratamentul se va baza pe antibiotice şi sedative pentru a calma tu­şea. In caz de tuse convulsivă declarată la copilul dumnea­voastră, sugarilor mai mici de 6 luni, care vin adeseori în contact cu bolnavul, le este administrat, eventual, un tra­tament preventiv cu antibio­tice.

Pentru a evita răspândirea bolii, copilul bolnav nu tre­buie să meargă la şcoală timp de 30 de zile după începutul primelor chinte de tuse. Trebuie să-l ţineţi la căldură şi să-l faceţi să bea multă apă, pentru a-i suplini deshidra­tarea provocată de vomă. Serviţi-i, de asemenea, mân­căruri uşoare. Bine tratată, tuşea convulsivă nu-i va lăsa copilului sechele, nici respi­ratorii, nici bronşice. In plus, va deveni astfel imun pe viaţă faţă de această boală. Tuşea convulsivă este luată foarte în serios de către autorităţile sanitare şi, de altfel, medicul dumneavoas­tră este obligat să declare faptul că are un caz de tuse convulsivă.

UN NOU VACCIN

Utilizat singur sau asociat cu altele, vaccinul actual împotriva tusei con­vulsive este, uneori, greu tolerat. El poate provoca febră sau o reacţie cutanată locală. Aceste efecte nedo­rite limitează posibilitatea injectării rapelului de vaccin. Aşadar, tânărul adult nu mai este apărat de vaccin.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *