Varicela este o maladie virală, lipsită de gravitate, care provoacă febră, pete roşii, cruste şi mâncă- rime puternică pe anumite părţi ale corpului. Varicela este, prin excelenţă, o boală a copilăriei, care survine, în general, între 2 şi 10 ani. Foarte contagioasă, ea este uşor de identificat după erupţia de pe piele mici băşici cu lichid, caracteristice.
Tratamentul este necesar, în primul rând pentru a evita o suprainfecţie a veziculelor şi pentru a calma mâncărimile (pruritul). Există un vaccin, dar el este încă foarte rar administrat.
O erupţie de varicela. Varicela, care se întinde pe tot corpul, se prezintă sub formă de pete roşii, care evoluează repede, transformându-se în vezicule umplute cu un lichid transparent (pustule).
CAUZE
Varicela se transmite pe căile respiratorii, prin salivă sau prin contact direct cu leziunile deja existente ale pielii. Incubaţia durează în jur de 2 săptămâni, înainte să apară primele simptome. In perioada respectivă, copilul este foarte contagios.
SIMPTOME
Dintre toate bolile infecţi oase, varicela este, fără îndoială, cel mai uşor de recunoscut. începe prin febră uşoară (38°C), urmată de apariţia pe piele a unor pete roşii; acestea, după 24 de ore, se transformă într-un fel de umflături (vezicule), mari cât gămălia de ac.
Ele sunt pline cu un lichid limpede. Cel mai adesea sunt localizate la nivelul rădăcinilor firelor de păr şi pe faţă, apoi se întind pe torace, pe braţe, pe spate şi pe coapse.