Otita la copii – II

Copilul care are otită congestivă este îngrijit cu medica­mente care scad febra şi cu picături în ureche. Celelalte otite sunt tratate, în general, cu antibiotice. Câteodată, este efectuată o paracenteză pentru a uşura suferinţa bol­navului. In orice caz, va fi supravegheat medical până la vindecarea completă. Com­plicaţiile unei otite acute:

PARACENTEZA

Paracenteza este indicată în trata­mentul otitelor purulente. Sub anes­tezie locală sau generală, medicul străpunge timpanul pentru a evacua din puroi şi a calma durerea. In caz de otită seroasă recidivantă sau cro­nică, poate să pună pe timpan un aerator transtimpanic, prevăzut cu o gaură de mijloc, pentru a aerisi ure­chea internă. Aeratorul este lăsat acolo între 6 şi 12 luni. Normal, prezenţa lui exclude acumularea secreţiilor.

De mai mulţi ani există un vaccin împotri­va unuia dintre principalii germeni întâlniţi (Haemo- philus influenzae) care este asociat vaccinurilor clasice (DTCP), administrate încă din primele luni de viaţă.

OTITA SEROASĂ

Otita seroasă înroşeşte ure­chea şi este însoţită de o scur­gere de lichid. Ea este rezulta­tul a numeroase otite acute succesive şi poate fi cauzată şi de proasta funcţionare a trompei lui Eustachio. Co­pilul aude din ce în ce mai slab; această pierdere de auz este detectată printr-o audiogramă. Inflamaţia este tratată cu antibiotice, în caz de suprainfecţie, sau, uneori, cu antiinflamatoare, dar îndeo­sebi cu un aerator transtimpatic numit „yoyo“. Câteodată trebuie extirpaţi polipii (vegetaţiile adenoide) pentru a limita recidivele.

OTITA CRONICĂ

Otita devine cronică atunci când inflamarea ei persistă fără a fi neapărat dureroasă. Există două feluri de otite cronice: una provoacă un chist care distruge lent ure­chea (otita colesteatomatoasă); cealaltă străpunge tim­panul (perforaţie timpanică). Un copil atins de otită cro­nică aude mai puţin bine şi câteodată nu aude niciun su­net. Urechea bolnavă curge. Această surditate parţială sau completă îl perturbă pe copi­lul şcolarizat, care poate manifesta dificultăţi în de­prinderea cititului. Trata­mentul este chirurgical şi constă în repararea timpanu­lui şi eliminarea chistului.

OTITA EXTERNĂ

Copilul are dureri în canalul auditiv extern, care se în­tinde de la pavilionul urechii până la timpan: este micul tub care produce cerumenul. Uneori, acest tub este inva­dat de ciuperci şi de microbi care provoacă durere, mân- cărimi şi o scurgere. Vinde­carea este rapidă dacă se pun în ureche picături menite să trateze infecţia (antiseptic şi antibiotic).

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *