Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale pot fi ben­igne sau maligne. Primele au în general un volum limitat, nu invadează ţesuturile învecinatc şi nu au tendinţa de a recidiva; dimpotrivă, cele de al doilea tip, numite şi cancere ale creierului, ajung adesea la un volum mare, infiltrează ţesuturile alăturate şi au tendinţa de a recidiva după extirpare. Pe de altă parte, tumo­rile cerebrale maligne se formează din celulele creierului ori sunt metastazele unui cancer situat în altă parte a corpului.

Dintre numeroasele forme de tumori ale creierului, patru sunt mai frecvente: meningiomul şi neurinomul, care sunt tumori benigne; glioblastomul, care este o tumoră canceroasă; metasta­zele, în care celulele canceroase ajung la creier din alte părţi ale organismului.

TUMORILE BENIGNE

Meningiomul. Cu o evoluţie lentă, acesta se dezvoltă într-una dintre cele trei membrane ale sis­temului nervos central, numite meninge, mai exact în cea din centru, arahnoida. Meningiomul apare la vârste între 20 şi 60 de ani şi formează o tumoră bine delimitată care presează creierul, fară să-l distrugă.

Neurinomul. Este o tumoră care se dezvoltă fie într-un nerv legat de encefal (neurinom al nervilor cranieni), fie într-unul dintre nervii care au legătură cu măduva spinării (neurinom al nervilor rahidieni); doar prima este o tumoră cerebrală în adevăratul sens al cuvântului, pentru că a doua este situată în spate.

Neuri­nomul nervilor cranieni afec­tează persoanele între 20 şi 60 de ani, mai ales femeile. Tumora se dezvoltă cel mai frecvent în nervul auditiv (în acest caz fiind vorba de neurinomul acustic).

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *