Surditatea – I

Surditatea sau hipoacuzia poate afecta o singură ureche sau ambele. Aceasta este cunoscută sub numele de surditate de percepţie atunci când scăderea auzului este deter­minată de o percepţie defectuoasă (sunetele sunt transmise la creier, dar nu sunt percepute); atunci când conductul auditiv extern, urechea externă sau urechea medie, pre­zintă o anomalie (sunetele nu sunt transmise la creier), ea poartă numele de surditate de trans­misie.

Tulburările auditive survin la orice vârstă, dar în cazul copi­ilor trebuie monitorizate periodic capacităţile auditive, în special în cazul în care există antecedente de deficienţe auditive în familie.

CAUZELE

La adult, ca şi la copil, cauzele sunt numeroase şi în anumite cazuri foarte curente.

Obstacol în conductul auditiv extern (dop de ceara, bucată de vată, corp străin). Atunci când un obiect a pătruns în profunzime în conductul auditiv, este de pre­ferat să nu se încerce extragerea acestuia de către pacient,întrucât există riscul să se înfunde si mai mult în ureche. Se recomandă o vizită la medic pentru îndepăr­tarea respectivului obiect.

Pe audiogramă, curba inferioară indică ceea ce aude pacientul cu căşti, iar curba superioară ceea ce ar putea auzi nervul său auditiv. Diferenţa dintre cele două curbe indică o tulburare de transmisie (graficul din stânga). în graficul din dreapta, transmisia este bună, dar există o tulburare de percepţie.

 

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *