Pierderea mirosului

Orice anomalie care afectează unul dintre aceste simţuri are efecte asupra celuilalt, întrucât simţim alimentele pe care le introducem în cavitatea bucală şi prin partea posterioară a nasului, cu care gura comunică.

Pentru a ajunge la organele recep­toare ale gustului şi mirosului, moleculele în cauză trebuie să fie dizolvate în mucusul nazal sau în salivă. Orice degradare a mucusului sau a salivei atrage după sine o modificare a senzaţiilor resimtite.

PIERDEREA MIROSULUI

Pierderea mirosului sau anosmia poate fi totală sau parţială, tem­porară sau permanentă. Poate, de asemenea, afecta o singură parte a nasului sau poate implica doar anumite mirosuri.

Cauzele pier­derii mirosului sunt variate. Anosmia de transmisie. Aceasta poate fi provocată de ventilarea defectuoasă a foselor nazale, ceea ce împiedică molecula odorantă să ajungă la organele senzoriale. Pot fi responsabili pentru acest defect o eventuală răceală, o rinită acută sau cronică, o sinuzită, un polip nazal, precum şi abuzul de tutun.

In acest caz de anosmie, aşa-zisă de transmisie, pierderea mirosului este vindecată prin tratament local sau prin medi­camente adecvate pentru fiecare dintre aceste afecţiuni în parte. Anosmia de percepţie. Poate ficauzată de distrugerea organelor senzoriale în sine.

Acest tip de anosmie, aşa-zisă de percepţie, poate fi cauzată de o tumoră benignă (meningiom), care ră­neşte nervul mirosului (nervul olfactiv), de o tumoră malignă care atinge rinofaringele sau lobul frontal al creierului.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *