Mitoza

Mitoza – Diviziunea celulară a celule­lor umane poartă denumirea de mitoză. In cadrul acestui proces, dintr-o singură celulă se nasc două celule identice noi.

O celulă conţine în nucleu un set diploid de cromozomi format din 22 de perechi cromozomiale şi câte o pereche de alozomi. Acesta este replicat cu puţin timp înainte de diviziunea celulară, astfel în­cât să se producă cromozomi alcătuiţi din două cromatide. Mitoza cuprinde patru faze:

  • profaza
  • metafaza
  • anafaza
  • telofaza

In timpul profazei, membrana din ju­rul nucleului (care deja nu mai poate fi recunoscut) se dizolvă. Cromozomii care şi-au dublat anterior numărul, formaţi în acest moment din două cromatide unite printr-un centromer, formează spirale şi devin vizibili.

Cele două centriole ale celulei iniţiale se deplasează fiecare la câte un pol opus al celulei. Ele formează fibre subţiri (apparatus fusalis).

La debutul celei de-a doua faze, meta­faza, cromatidele s-au scurtat la maxim şi pot fi văzute la microscopul cu electroni. Ele se poziţionează în centrul corpului celular (regiunea ecuatorială),

In faza următoare, anafaza, cromati­dele se divid la nivelul centromerului şi

se deplasează spre poli, astfel încât la fiecare dintre aceştia se găseşte câte un set identic de cromozomi.

In telofază, ultima dintre fazele divi­ziunii celulare, cromozomii repartizaţi între cei doi poli celulari se desprind din spirale si devin din nou invizibili. Ei alcă­tuiesc cele două nuclee înconjurate de o membrană ale celulelor fiice tocmai for­mate. Citoplasma celulei iniţiale se divide la mijloc, rezultând două noi celule fiice cu câte 23 de perechi de cromozomi.

Mitoza celulelor corpului uman ser­veşte creşterii şi regenerării celulelor moarte. Cu excepţia neuronilor şi a celulelor sexuale, toate celulele sunt înnoite permanent prin procesul mitozei.

 

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *