Menopauza este întreruperea fiziologică a ciclurilor menstruale, datorată încetării activităţii hormonale a ovarelor (secreţia de estrogeni şi de progesteron). Ea apare în jurul vârstei de 50 de ani.
Menopauza este o etapă importantă în viaţa femeii, deoarece marchează pierderea funcţiei de reproducere, odată cu încetarea menstruaţiilor. Ca şi pubertatea, ea este declanşată de modificări hormonale care antrenează şi alte modificări fiziologice. Vârsta medie pentru menopauză este 52 de ani, dar primele semne pot să se manifeste între 45 şi 55 de ani. Se pot distinge două etape: premenopauza, marcată de fluctuaţii hormonale, şi menopauza confirmată.
PREMENOPAUZA Şl MENOPAUZA
Premenopauza este o etapă „tranzitorie” care poate dura mai multe luni, chiar mai mulţi ani.
Ea este marcată de variaţii neregulate ale nivelului hormonal şi de o activitate haotică a ovarelor, cu o succesiune de cicluri cu sau fără ovulatie. Menstruatiile devin neregulate, caracterizate, după afirmaţiile femeilor, prin intervale reduse între menstre şi menstruaţii mai puţin abundente sau, invers, prin intervale mari şi flux important.
Simptomele caracteristice menopauzei, cum ar fi bufeurile, pot să apară din această perioadă. In ciuda menstruaţiilor neregulate, este importantă utilizarea contracepţiei, deoarece se menţine posibilitatea de apariţie a unei sarcini.
O PERIOADA NORMALĂ A VIEŢII
Menopauza este adeseori o încercare grea pentru femei. Ea coincide cu primele semne de îmbătrânire şi se adaugâ altor evenimente care perturbă frecvent viata cotidiană (de exemplu, plecarea copiilor). Din toate aceste motive, este important să luăm măsuri de precauţie, pentru a nu suferi în această etapă care trebuie considerată o perioadă normală din viată şi nu o boală. Informarea cu privire la modul de manifestare a menopauzei şi cu privire la tratamentele disponibile în prezent permite o mai bună înţelegere şi trăire a acestei etape.