Fie ca incepe in adolescenta, din dorinta de a urma un trend, de a fi „cool’’, fie ca incepe mai tarziu, din dorinta de a alunga stresul, de a pierde in greutate, de a socializa cu diverse persoane la locul de fumat sau pur si simplu incepe, tot mai multi oameni cad prada acestui viciu, fumatul. Fumatul este o realitate trista care plaseaza tara noastra intre primele 10 tari din Europa, ca numar de fumatori.
Pictogramele pot alunga fumatul
Conform unor studii efectuate pe un esantion de fumatori, inainte de a se introduce pictogramele horror pe pachetele de tigari, se estimeaza ca circa 2,000 de romani au abandonat fumatul dupa ce aceste pictograme au aparut. In urma analizei raspunsurilor din chestionare s-a observat ca jumatate din repondenti au avut o senzatie de respingere la vederea pictogramelor.
Doar un sfert dintre fumatorii chestionati s-au declarat indiferenti la noile pachete.
Cei indiferenti obisnuiesc sa acopere imaginile cu post-it-uri sau sa isi imbrace pachetele de tigari in huse special create in acest scop. O treime dintre cei care au raspuns la chestionare au declarat ca, pentru a evita pictogramele, cer vanzatorului un pachet fara pictograme, cu un simplu mesaj.
Fumatul si vedetele
In alta ordine de idei, campania antifumat initiata de Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, care a avut-o cap de afis pe Mihaela Radulescu, s-a terminat la 6 luni dupa lansare.
Conform profesorului Cristian Didilescu, de la Institutul „Marius Nasta”, aproape 4,000 de persoane au sunat la numarul Tel Verde Stop Fumat, in primele 6 luni de la aceasta campanie. Numarul de apeluri indica o medie lunara de zece ori mai mare decat in mod normal.
Speranta tuturor celor care militeaza impotriva consumului de tutun este legata de gradul de constientizare de care sunt capabili romanii care fumeaza, constientizarea pericolului la care se expun si la care ii expun si pe cei din jurul lor. Datele furnizate de chestionare si de Institutul „Marius Nasta” par un prim pas dintr-un drum foarte lung.
Fumatul ucide 33,000 de romani anual
Anual, 33,000 de romani mor din cauza fumatui, 70% dintre acestia au varste intre 35 si 69 de ani. Unul din patru decese suferite la varste fragede este provocat de boli asociate cu fumatul. Numarul romanilor care fumeaza reprezinta 30% din totalul populatiei active. Astfel 44% dintre barbatii si 17,5% dintre femeile din Romania declara ca fumatul face parte din rutina lor zilnica.
Numarul romanilor care au apelat la serviciile gratuite de la centrele pentru renuntarea la fumat a crescut continuu, tot mai multi romani au ales sa fie ajutati in lupta cu acest viciu, fumatul.
Un lucru imbucurator este faptul ca din ce in ce mai multi romani apeleaza si la consilierea psihologica din cadrul programelor de renuntare la fumat.
Contextul economic actual, disponibilizarile si cresterea pretului la tutun pot constitui motive intemeiate pentru a renunta la fumat. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru Renuntarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucuresti a comentat: „Pretul la tigari a crescut si multi fumatori si-au dat seama de economiile pe care le pot face daca renunta la acest viciu. Efecte pozitive au si pictogramele de pe pachetele de tigari pentru ca ii fac pe oameni sa fie mai constienti de pericolele la care se expun”.
Tigara electronica
Totusi, cineva a speculat acest conflict dintre fumatori si nefumatori iar astfel a aparut tigara electronica. Tigara electronica sau e-tigara este un gadget care arata ca si o tigara obisnuita cu diferenta ca nu contine tutun, nu arde si nu produce fum, emite vapori de apa datorita unui atomizor care transforma aerul in abur si este prezentata de catre comercianti ca fiind deloc nociva.
Tigara electronica a fost inventata in 2003 de catre un farmacist chinez, Hon Lik si a inceput sa se comercializeze incepand cu urmatorul an. In 2006, a intrat pe piata din Europa, urmand ca in 2008 sa penetreze si piata din Romania. Conform declaratiei presedintelui ECA (Electronic Cigarette Association) numarul fumatorilor de tigara electronica in Europa a depasit 400.000 la sfarsitul anului 2010.
Tigara electronica reprezinta fumatul sanatos?
Aceasta alternativa de a fuma pare foarte tentanta la prima vedere, atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere al sanatatii, insa FDA (Food and Drug Administration) trage un semnal de alarma cu privire la tigara electronica, conform lor, aceasta este la fel de daunatoare ca si tigarile obisnuite iar WHO (World Health Organization) a declarat in 2008 ca nu este de acord sa se considere tigara electronica ca fiind o solutie pentru a impiedica fumatul si a interzis comerciantilor afisarea oricarei sugestii conform careia WHO ar considera tigara electronica sigura si eficienta.
Mai mult decat atat, tigara electronica a fost interzisa in tari si orase precum: Canada, Brazilia, Thailanda, Hong Kong si Arabia Saudita, iar in America, peste 10 state se lupta pentru interzicerea acesteia.
Ca o concluzie, „fumatul sanatos’’ nu exista, iar daca ne dorim sa avem grija de sanatatea noastra, notiunea de „fumat” ar trebui sa dispara complet.
Daca vreti sa convingeti un fumator sa renunte, trebuie sa aveti dovezi mai graitoare. Niic macar riscul aparitiei apei in plamani (din cauza vaporilor) nu ii sperie pe cei care au ales electronica si au renuntat la tigara obisnuita.
Mai mult, ar trebui dovedit cu studii romanesti, nu americane, nu chinezesti, nu australiene sau altfel, pentru ca va adresati romanilor care au pus Romania pe locul 10 al consumatorilor de tigari in Europa.
Lichidul din tigara electronica nu contine apa! Are 3-5 ingrediente de baza si anume nicotina,care este toxica daca este inghitita intr-o concentratie mare dar in Europa nu se comercializeaza in concentratie de 100mg/ml,glicerina vegetala(zahar lichid:)), prophylene glicol (care este un dezinfectant care ajuta la curatarea plamanilor si este folosit intr-o multitudine de medicamente si produse alimentare aprobate de FDA) si arome (extrase din plante/fructe). Intradevar, cel de al 5 lea ingredient este apa deionizata care este folosita in proportie de maxim 5% in e-lichide UNEORI pentru a reduce vascozitatea lichidul sau a dilua concentratia de nicotina.
In alta ordine de idei….NIMENI nu a zis NICIODATA ca tigara electronica elimina riscul… insa il diminueaza, pe langa faptul ca te ajuta in viata de zi cu zi… Hainele nu iti mai miros, gura nu mai miroase a tutun, ci a fructe sau orice aroma alegi sa vapezi, dintii nu mai sunt maron (ba chiar PG-ul distruge unele bacterii daunatoare din gura, stomac si plamani si reduce riscul dezvoltarii anumitor boli).
Si in incheiere… tigarile electronice sunt atat de „daunatoare” pentru ca au diminuat semnificativ vanzarile marilor companii producatoare de tigari.
In concluzie inainte sa credeti ca tigarile electronice sunt bune sau mai putin bune pentru voi…DO YOUR RESEARCH!!
http://m.youtube.com/watch?v=9UqcDrkIsjw (un test care arata diferenta intr-o modalitate foarte simpla intre tigara electronica si tigara clasica)
Take care!
nu cred ca exista grad de comparatie intre tigara electronica si tigarile clasice…evident prima este cu mult mai sigura si ests o alternativa viabila pentru tigarile clasice