Cum sa scapati de diaree?

In diaree, este nevoie de tratament si dieta sau regim cu alimentatie adecvate pentru a preveni deshidratarea. Pentru diareea acuta, diareea cronica, diareea infectioasa, enterocolita si colita exista tratamente rapide si la indemana. Aflati despre alimentatie si tratament in diaree in cele ce urmeaza!

Cum scapi de diaree
Cum scapi de diaree

De multe ori este nevoie de un consult medical pentru a stabili tipul de diaree de care suferiti. Trebuie diagnosticat daca e vorba de o diaree infectioasa sau nu, daca e nevoie de antibiotice, sulfamide sau doar de regim alimentar de crutare. Totusi, multi vrem sa ne tratam acasa si sa nu mai fie nevoie sa mergem la medic. Iata ca acest lucru este posibil prin adoptarea unui tratament naturist adecvat si printr-o alimentatie corespunzatoare.

Diaree si diagnostic

In primul rand, trebuie sa stim sa recunoastem diareea. Doar un scaun moale nu inseamna diaree. Diareea poate fi diagnosticata atunci cand exista mai mult de patru scaune moi apoase pe zi. Deasemenea, este vorba de diaree infectioasa atunci cand este insotita de miros specific de putred, de voma, stari febrile etc. In acest caz, nu amanati un control medical, chiar daca sunteti adeptii medicinei naturiste.

Diaree si antibiotice

In niciun caz nu luati antibiotice fara recomandarea medicului. In unele situatii (enterocolita, de exemplu), antibioticele pot prelungi boala si pot masca alte cauze si afectiuni. Deasemenea, la o eventuala analiza a scaunului, rezultatele nu vor mai fi relevante.

Diaree – alimentatie si tratament

In caz de diaree, orice tratament va fi insotit de un regim de alimentatie corespunzator. In primul rand, evitati cruditatile (fructe sau legume), mancarurile care se digera greu (carne grasa, prajeli, sosuri, rantasuri, alimente procesate complex), condimentele, muraturile, dulciurile si chiar apa de la robinet – uneori si apa de la robinet poate fi infestata cu bacterii care produc diareea.

In schimb, consumati mancaruri usoare, fierte in general. Incercati sa mancati mai sarat decat de obicei, pentru a va feri de deshidratare; sarea ajuta la refacerea echilibrului hidric in organism si la pastrarea nivelului optim al sarurilor necesare.

In plus, mancati incet, mestecati de multe ori inainte sa inghititi si preferati portiile mici in locul celor mari. Nu este momentul sa suprasolicitati stomacul sau chiar sa va provocati stari de voma!

  • In prima zi, se prefera o alimentatie pe baza de lichide – supe, ceaiuri. Deasemenea, se pot consuma crutoane (paine taiata cubulete si uscata in cuptor pana se rumeneste). Atentie! Evitati painea integrala, de secara sau painea neagra – acestea se recomanda impotriva constipatiei! Dintre fructe, bananele sunt cele mai indicate. Continutul lor bogat in pectine constituie un excelent remediu impotriva diareei. Merele coapte sunt recomandate si ele. Totusi, nu la toata lumea au efectul scontat. Fiertura de orez si chiar apa in care a fiert orezul reprezinta remedii excelente impotriva diareei. Dintre legume, morcovii fierti sunt cel mai bun remediu; ca si in cazul bananelor, pectinele din morcovi trateaza diareea rapid si eficient.
  • In a doua zi, puteti incepe sa mancati mai consistent.

Puteti continua tipul de alimentatie din prima zi. In plus, puteti consuma carne de pui fiarta si de la care ati indepartat pielea si oasele. Nu consumati si apa in care a fiert carnea. Aceasta este cea mai nociva pentru stomac.

Bolnavii care sufera de gastrita sau ulcer stiu deja acest lucru. Deasemenea, puteti consuma gratar de pui (pieptul de pui e cel mai indicat) sau un ou fiert tare. Evitati, in continuare, alimentele grele, procesate complex sau dulciurile rafinate.

  • In urmatoarele zile, continuati acest tip de alimentatie pana cand diareea dispare; cel mai indicat e sa mentineti regimul de crutare inca o zi sau doua dupa ce scaunele devin normale.

Diaree – Tratament rapid

Tratamentul rapid nu inlocuieste alimentatia recomandata in diaree. Acest tratament este doar un un ajutor in plus in cazurile de diaree rebela sau atunci cand se doreste o calmare rapida fara a aplela la medicamente.

  • Orez crud

O lingura de orez crud, luat ca atare si inghitit cu apa (fiarta si racita, de preferinta), va calma diareea. Orezul crud are capacitatea de a absorbi fermentii din intestine cu mult mai rapid decat orezul fiert. Efectul poate fi observat la doar cateva ore. De asemenea, puteti inlocui orezul cu gris; efectul va fi acelasi.

  • Ceai de petale de trandafir

Acest tratament are rezultate excelente si in diareea infectioasa. Efectul este rapid. Remediul este foarte puternic si poate da constipatie daca depasiti doza indicata. Se face o infuzie dintr-o lingura de petale de trandafir la 250 ml de apa; se lasa zece minute vasul acoperit, apoi se strecoara si se bea cate putin pe parcursul unei zile (o lingura la fiecare ora).

Daca urmati cu strictete alimentatia si tratamentul recomandate in cadrul acestui articol, diareea va disparea in maximum o zi. Totusi, nu treceti brusc la o alimentatie obisnuita! Dati timp organismului sa se refaca!

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *