Epilepsia

Epilepsia este o boală caracterizată prin repetarea cronică a descărcărilor (activări bruşte) în creier. Tratamentul poate preveni apariţia crizelor şi permite bolnavului să ducă o viată normală.

Oricine poate face o dată în viaţă o criză de epilepsie. In acel moment se produce o activitate exagerată, dar trecătoare, într-o zonă a cortexului cerebral. Dar termenul epilepsie nu este folosit în adevăratul sens al cuvântului decât pentru a desemna situaţia în care crizele se repetă timp de luni sau de ani întregi. Epilepsia poate fi provocată de o tumoare cerebrală sau de o agresare a creierului de natură toxică.

FORMELE DE EPILEPSIE
Se pot distinge epilepsii generalizate şi epilepsii parţiale, în funcţie de producerea descărcării în tot cortexul sau într-o zonă a acestuia.

Epilepsiile generalizate. Aceste activări bruşte ale cortexului cerebral îşi găsesc expresia în crizele majore şi în cele minore.  Criza majoră . Este o criză marcată de o pierdere totală şi bruscă a cunoştinţei şi de convulsii care durează între 5 şi 10 minute. Acest episod începe cu un strigăt, după care bolnavul cade la pământ şi se poate lovi. Pe urmă survin trei faze succesive foarte distincte: faza numită tonică, marcată de contracţii violente ale întregului corp (în această fază, bolnavul îşi poate muşca limba);

CÂTEVA REGULI DE RESPECTAT

In cazul epilepsiilor legate de lumină, numite epilepsii foto-sensibile, bolnavul trebuie să stea la o anumită distanţă de ecran când se uită la televizor, lucrează la computer sau joacă jocuri video; de asemenea, trebuie ca încăperea în care se află să fie suficient luminată. Printre altele, unele sporturi nu sunt deloc recomandate epilepticilor, căci declanşarea crizelor le-ar putea pune viaţa în primejdie: acest lucru se poate întâmpla în cazul scufundărilor, alpinismului, pilotării unui avion sau paraşutismului.

Written by 

One thought on “Epilepsia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *