Sistemul nervos

Sistemul nervos este o maşinărie complexă, al cărei rol este de a asigura funcţiile intelectuale şi psihice, de a primi mesajele senzoriale şi de a comanda mişcările.

Sistemul nervos este format din două părţi distincte: sistemul nervos central şi sistemul nervos periferic, prin care se continuă primul. Cel dintâi este alcătuit în principal din miliarde de celule nervoase, neuronii, din prelungirile lor, dar şi din celule cu rol de protecţie şi nutriţie. Cel de-al doilea este format din nervi, din proeminenţele acestora şi din ganglionii nervoşi.

SISTEMUL NERVOS CENTRAL

Numit şi nevrax, sistemul nervos central cuprinde organele situate în interiorul cutiei craniene: creierul mare, creierul mic şi trunchiul cerebral (ansamblul format din aceste trei organe este numit encefal), precum şi măduva spinală; trunchiul cerebral constituie zona de tranziţie dintre creier şi măduva spinării.

Aceste organe sunt învelite în întregime de trei membrane, numite dura mater (strat situat la exterior, în contact cu osul), pia mater (aflată în contact cu ţesutul nervos) şi arahnoida (situată între dura mater şi pia mater).

Aceste trei membrane constituie meningele. Pe lângă acestea, sistemul nervos central este înconjurat de un lichid, numit lichidul cefalorahidian.

CREIERUL

E format din două părţi simetrice, emisferele cerebrale. Acestea se unesc într-o zonă numită corpul calos, care transmite informaţiile de la o emisferă la alta. în plus, cele două emisfere sunt acoperite de un strat subţire.

NEUROLOGIA

Neurologia este ramura medicinei care studiază şi tratează bolile sistemului nervos. Pentru a diagnostica o boală neurologică, sunt necesare mai multe etape: studiul simpto-melor indicate de bolnav sau puse în evidenţă prin analize; localizarea leziunilor; depistarea cauzelor. Una dintre ramurile neurologiei, numită neuroendocrinologie, studiază influenţa exercitată de hormoni asupra sistemului nervos şi rolul hormonal pe care îl joacă acesta.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *