Sistemul nervos – definitii

Creierul mic

Situat în interiorul cutiei craniene, sub creierul mare şi în spatele trunchiului cerebral, este format din două emisfere unite printr-o structură centrală, numită vermis. Răspunde de coordonarea activităţii musculare şi este indispensabil în menţinerea echilibrului şi în mişcări.

Trunchiul cerebral

Formează un fel de tijă groasă, aflată între creierul mare şi măduva spinării, în faţa creierului mic. Materia cenuşie pe care o conţine este fragmentată în nuclee, din care pornesc cei doisprezece nervi cranieni.

Materia albă

Tesut alcătuit din prelungirile neuronilorformează lungi fascicule senzitive şi motorii.

Măduva spinării

Este un cordon de aproximativ 45 cm lungime, situat în canalul rahidian (format prin unirea vertebrelor). Are rolul de a transmite informaţiile senzoriale şi motorii de la nervii cu care este în contact (nervii rahidicni) către encefal. De asemenea, este un centru nervos autonom care analizează informaţiile simple venite de la nervi şi dă răspunsul adecvat, fără a mai trece prin encefal.

Materie cenuşie: ţesut de culoare gri, aflat în măduva spinării şi encefal, fie în profunzimea creierului mare sau la suprafaţa celui mic şi a emisferelor cerebrale. Acest ţesut are rol de centru nervos: primeşte mesajele, analizează informaţiile şi elaborează răspunsurile.

Materie albă: ţesut de culoare albicioasă, aflat în măduva spinării şi encefal, care asigură transmiterea influxului nervos de la un centru nervos la celălalt sau de la un centru nervos la un nerv.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *