Sindromul metabolic (de asemenea, cunoscut sub numele de sindromul metabolic X) este o grupare de factori de risc cardiac care rezulta din rezistenta la insulina (atunci cand tesuturile organismului nu raspund in mod normal la insulina). O persoana cu sindrom metabolic are un risc foarte crescut de boli cardiovasculare.
Sindromul metabolic – Factori de risc
Factorii de risc includ: rezistenta la insulina, obezitatea (obezitate abdominala in special), hipertensiunea arteriala, tulburari in coagularea sangelui si anomalii ale lipidelor. Concret, esti diagnosticat cu acest sindrom daca ai:
- Valori crescute ale circumferintei taliei;
- Tensiune arteriale crescuta;
- Glicemie mare.
Problema principala in cazul sindromului metabolic este rezistenta la insulina. Valorile ridicate de insulina pot duce, in mod direct sau indirect, la anomalii metabolice. Frecvent, rezistenta la insulina creste si mai mult riscul de complicatii cardiovasculare. De fapt, un alt nume pentru sindromul metabolic este diabetul.
Sindromul metabolic apare la persoanele supraponderale, sedentare. Deci, sindromul metabolic poate fi prevenit cu exercitii fizice si mentinerea greutatii corporale.
Cei cu sindrom metabolic ar trebui sa reduca greutatea corporala in limita a 20% din greutatea lor (calculata pentru varsta si inaltime). Cu multe eforturi, sindromul metabolic poate fi inversat si riscul de complicatii cardiovasculare poate fi imbunatatit substantial.
Pacientii cu sindrom metabolic pot avea multe probleme de coagulare a sangelui. Coagularea sangelui formeaza cheagurile de sange. Pacientii cu sindrom metabolic trebuie sa urmeze un tratament pentru a preveni coagularea sangelui.
Sindromul metabolic – Preventie
Sindromul metabolic poate fi prevenit prin diete si exercitii fizice. Orice persoana care sufera de diabet ar trebui sa aiba un stil de viata sanatos.