Aflati detalii despre paradontoza, bolile parodontale, simptomele acestei afectiuni, care sunt cauzele si, mai ales, cum va puteti proteja de o afectiune care va va face sa va pierdeti dantura.
Paradontoza si ce sunt bolile parodontale?
Bolile parodontale sunt foarte frecvente in societatea in care traim. Studiile indica faptul ca de aceasta problema sufera peste jumatate dintre romani. Iar jumatate din zece sufera de parodontita, boala care duce la pirderea dintilor.
Bolile parodontale
Sunt cunoscute sub numele de parodontoza, sunt infectii bacteriene ale tesuturilor gingivale si osoase din jurul dintelui, aceste infectii fiind cauzate de bacteria care se acumuleaza intre dinte si gingie, determinand astfel formarea de pungi gingivale.
Paradontoza – simptome
Paradontoza poate avea simptome minore, fara dureri pentru multi ani. Singurul simptom vizibil este sangerarea la nivelul gingiilor in timpul spalarii pe dinti. Cu toate acestea, evolutia bolii poate duce la deteriorarea tesuturilor paradontale, reprezentand efectul inflamatiei tuturor tesuturilor din jurul dintilor. Infectiile bacteriene persistente dauneaza treptat structurii dintelui, buzunarul paradontal devenind mai profund, liber si mai slab.
Este gresit sa spunem ca aceasta boala afecteaza numai oamenii in varsta. Si adolescentii pot suferi de simptomele acestei boli. La persoanele de peste 40 de ani, paradontita este deja atat de avansata incat are nevoie de interventie chirurgicala. Aceata interventie chirurgicala se face pentru a stabili pierderea masei osoase.
Paradontoza si bacteriile periculoase
Cea mai frecventa cauza a paradontozei este igiena orala necorespunzatoare. Rezultatele acestei neglijente constau in formarea placilor, fiind mediul cel mai bun de crestere a agentilor patogeni paradontali.
Paradontoza si cavitatea bucala
Placa dentara este stratul moale de pe suprafata dintelui. Aceasta nefiind indepartata print-o curatare periodica si amanuntita, placa se mineralizeaza si se formeaza tartru.
Suprafata tartrului asigura conditii ideale pentru dezvoltarea agentiilor patogeni si a unor straturi suplimentare de placi. Placa bacteriana produce toxine care declanseaza inflamatia si deteriorarea gingiilor si oaselor.
Periajul
Periajul corespunzator si regulat, de trei ori pe zi, ajuta la indepartarea placii dentare, impreuna cu bacteriile si toxinele. Igiena spatiilor este deosebit de importanta! Aflati cum sa alegeti periuta de dinti potrivita pentru dvs.!
Bolile parodontale pot fi, de asemenea, si rezultatul altor factori sau boli precum tulburarile hormonale sau diabet.
Paradontoza – cauzele principale
1. Igiena orala improprie – neglijenta si periajul prea rar duc la formarea placii dentare si, ulterior, a tartrului.
2. Dieta necorespunzatoare. Zaharul este cel mai bun teren de reproductie pentru bacteriile placii.
3. Fumatul si alcolul abuziv.
4. Bolile sistematice, cum ar fi diabetul zaharat, osteoporoza si bolile de sange.
5. Defecte anatomice, protezele si coroanele dentare.