Epiteliu scuamos simplu

Epiteliul scuamos simplu este alcatuit din celule aplatizate, asezate una langa alta, in mod asemanator placilor de pardoseala. Acest tip de epiteliu este prezent in acele regiuni ale corpului in care este necesara realizarea unui schimb de substante prin intermediul sau, lucru posibil datorita faptului ca stratul de celule din care este format este suficient de subtire pentru a permite difuziunea.

ALVEOLELE PULMONARE

Acest tip de epiteliu se gaseste in interiorul alveolelor pulmonare.

Exista un tip special de epiteliu scuamosendoteliul – care captuseste vasele sanguine. Acesta este aspectul marit de un mare numar de ori a endoteliului arterei carotide.

Acesti saculeti asemanatori unor ciorchini de struguri reprezinta sediul schimbului de gaze si sunt captusiti cu epiteliu scuamos. Oxigenul difuzeaza prin celule, trecand din aer in circulatia sanguina, iar dioxidul de carbon difuzeaza in directia opusa. Daca celulele ar fi mai inalte, sau multistratificate, procesul s-ar desfasura mult mai greu.

DOUA TIPURI de epiteliu scuamos simplu

Endoteliul si mezoteliul sunt doua tipuri speciale de epiteliu scuamos simplu prezente in organism. Endoteliul denumeste epiteliul care captuseste sistemul cardiovascular si limfatic, in timp ce mezoteliul (ca de exemplu peritoneul) este membrana care captuseste si acopera cavitatile si organele corpului.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *