Oasele mainii – structura si imagini

Oasele mainii

Sunt in numar de 27, asezate in trei grupe: carpul, metacarpul si falangele. Oasele mainii impreuna cu muschii si ligamentele fac parte din structura mainii, segment terminal al membrului superior si organ perfectionat pentru prehensiune (apucare).

Oasele carpiene
Oasele carpiene

Oasele mainii – Carpul

Carpul este constituit din opt oase carpiene, asezate pe doua randuri, fiecare rand avand cate patru oase. Oasele carpiene sunt oase scurte, cu numeroase fatete articulare.

Primul rand (de langa oasele antebratului) cuprinde, dinafara inauntru, urmatoarele oase: scafoidul, semilunarul, piramidalul si pisiformul.

Oasele carpiene din acest rand au fatete articulare pentru radius si ulna si fatete articulare pentru celelalte oase carpiene.

Randul al doilea este format din: trapez, trapezoid, osul mare si osul cu carlig.

Oasele carpiene din randul al doilea au fatete articulare pentru oasele carpiene din primul rand si fatete articulare pentru oasele metacarpiene.

Oasele metacarpiene
Oasele metacarpiene

Oasele mainii – Metacarpul

Metacarpul este format din cinci oase care se numesc oase metacarpiene. Acestea sunt oase tubulare, fiecare prezentand un corp si doua extremitati: o extremitate proximala sau baza si o extremitate distala sau capul.

Prin baza se articuleaza cu oasele carpiene, iar prin cap se articuleaza cu falanga corespunzatoare.
Oasele metacarpiene sunt numerotate de la I la V, incepand din dreptul degetului mare.

Oasele metacarpiene si falangele
Oasele metacarpiene si falangele

Oasele mainii – Scheletul degetelor mainii

Scheletul degetelor mainii este format din 14 oase, care se numesc falange. Falangele sunt oase lungi; fiecare prezinta un corp si doua extremitati: extremitatea proximala sau baza si extremitatea distala sau capul.

Falangele se numeroteaza incepand de la baza degetelor spre varf; cele patru degete mici avand trei falange (1,2,3), pe cand degetul mare (policele), numai doua falange (1 si 3), lipsind falanga a 2-a.
Prima falanga a fiecarui deget se articuleaza, prin baza sa, pe capul metacarpianului corespunzator. Falanga a 3-a a fiecarui deget are, pe partea ventrala a capului, o tuberozitate rugoasa.

 

Written by 

One thought on “Oasele mainii – structura si imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *