Diagnostic malarie

Parazitologii examinează un frotiu de sânge ca să afle trei lucruri: dacă pacientul are malarie, dacă da, ce specie este implicată şi stadiul infecţiei. Tratamentul şi supravieţuirea depind de exactitatea celor trei rezultate.

Este pacientul bolnav de malarie?

Sângele este pregătit în două feluri, o peliculă fină de film (frotiul), care este formata din sânge obişnuit, întins astfel încât să se evidenţieze microscopic cât mai bine malaria şi o peliculă groasă (picătură groasă), din sânge concentrat, de asemeni întins pe lamă. Cea de a doua este folosită pentru diagnosticarea infecţiilor uşoare.

Astazi există un număr mare de metode de diagnostic pentru malarie, folosind tehnici imunologice. Biologia moleculară şi microscopia în fluorescentă, dar, până la urmă, nici una nu este la fel de bună ca analiza cu un microscop cu lumină directă, a unei lame frotiu sau picătură groasă.

Ce formă de malarie are pacientul?

Odată stabilit diagnosticul, parazitologul trebuie să determine tipul bolii.

Există patru tipuri de malarie – toate cu paraziţi.

Plasmodium – care infectează omul, iar tratamentul este diferit.

O variantă, malaria cu Plasmodium falciparum, este cea care a provocat cele mai multe decese din lume. Este mult mai gravă decât celelalte şi aproape toţi cei infectaţi cu acest tip vor avea nevoie de spitalizare. Cazurile de malarie din Africa sunt, în majoritate, infecţii cu Plasmodium falciparum. Acest tip de malarie este rezistent la medicaţia cu care se tratează celelalte forme de malarie.

Celelalte trei tipuri de malarie sunt vivax, malariae şi ovalae. Ca grup, sunt considerate forme benigne de malarie, ele ducând rareori la deces.

Cu toate acestea, pacienţii se pot simţi cu adevărat foarte rău – cei infectati nu au senzaţia de benign. In general, pacienţii cu aceste forme pot fi trataţi fără spitalizare. Două din aceste forme – vivax şi ovalae – pot recidiva peste luni de zile deoarece ele produc celule care hibernează, numite gametocite. Gametocitele nu sunt distruse de medicaţia standard pentru malarie, astfel încât parazitologul va prescrie un medicament suplimentar, în cazul diagnosticării acestor forme de malarie.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *