Ciroza hepatica – tipuri, simptome, tratament

Ciroza hepatica
Ciroza hepatica

Ciroza hepatica

Este o boala ireversibila si difuza a ficatului, definita prin:

– distrugerea celulelor hepatice
– pierderea elasticitatii (scleroza) tesuturilor
– dezvoltarea unui tesut cicatricial fibros
– prin regenerarea anormala a celulelor ce constituie noduli de regenerare.

Scleroza celulelor hepatice impiedica circulatia sangvina, ducand la hipertensiune portala (cresterea presiunii sangvine in interiorul venei care colecteaza sangele de la organele digestive si il transporta la ficat). Ciroza hepatica altereaza progresiv functia ficatului si incetineste circulatia sangelui (staza), mai intai la ficat, apoi la alte organe.

Ciroza hepatica poate fi prezenta numerosi ani, fara a fi depistata, in ciuda tulburarilor grave prezente la nivelul ficatului. In timp pot sa apara complicatii, in absenta unui tratament adecvat (insuficienta hepatica si cancerul de ficat). Ciroza survine in stadiul avansat al unor boli hepatice diferite, legate frecvent de consumul de alcool. Boala poate fi consecinta unei hepatite cronice (virusii hepatitici B si C), unor deficiente ale sistemului imunitar sau a expunerii la unele toxine din mediu. Aparitia cirozei hepatice este mai mare la barbati decat la femei.

TIPURI DE CIROZE – CAUZE

Ciroza hepatica alcoolica
Apare la persoane care consuma cantitati crescute de bauturi alcoolice zilnic, timp de 10-15 ani. Statistic vorbind, anual mor peste 26.000 de oameni datorita cirozei, aproximativ 40% dintre ei avand antecedente de consum cronic de bauturi alcoolice.

Ciroza hepatica secundara infectiei cu virusuri hepatitice

Apare la aproximativ 40% dintre persoanele care sufera de hepatita cronica de etiologie virala. Ciroza se instaleaza lent, necesitand 20 de ani sau mai mult pana la manifestarea ei. La bolnavii de hepatita cronica virala care consuma in mod excesiv bauturi alcoolice, ciroza se instaleaza mult mai repede fata de cei cu hepatita cronica virala neconsumatori de bauturi alcoolice.

Ciroza hepatica determinata de steatohepatita nonalcoolica

Steatohepatita nonalcoolica este o suferinta determinata de acumularea grasimilor in ficat. Aceasta boala devine din ce in ce mai frecventa si poate fi cauza multor ciroze clasificate ca fiind cu etiologie necunoscuta (idiopatice).

Ciroza biliara primitiva

Este un tip de ciroza care apare atunci cand ductele biliare dinspre ficat spre duoden sunt inflamate si blocate. Cauza exacta este necunoscuta, dar are legatura cu sistemul imun.

Hepatita autoimuna

In acest caz, sistemul imun ataca ficatul cauzand ciroza hepatica. Uneori, ciroza poate fi cauzata de o boala congenitala.

Exemple: boala Wilson, fibroza chistica sau hemocromatoza

Cauze mai putin frecvente de ciroza:
reactii severe la medicamente, expunerea prelungita la noxe ambientale, boala numita Deficienta de alfa1 antitripsina (extrem de rara), boala de tract biliar cu evolutie indelungata( de exemplu colangita sclerozanta).

SIMPTOME

– Ascita – acumularea de lichid in abdomen, prin lipsa de proteine, determinata de incapacitatea ficatului de a le forma.

– Edemele – apar la picioare, simetric, apar din lipsa proteinelor. De multe ori se asociza cu ascita si dispar sub tratament cu diuretice si albumina.

– Encefalopatia hepatica – consta in urmatoarele manifestari: pacientul devine somnolent ziua si treaz noaptea; uita usor, se poate ajunge sa nu recunoasca membrii familiei, sa nu stie unde e sau ce zi e; nu se poate concentra; vorbeste mai greu; in ultima faza cazand intr-un somn profund din care se trezeste din ce in ce mai greu, pana se instaleaza coma. In stadii avansate de fibroza hepatica (cand au ramas putine celule pentru detoxifiere) va exista un grad de encefalopatie cronica.

– Hematemeza (varsatura cu sange) – reprezinta o hemoragie digestiva superioara. Pacientul acuza dureri in capul pieptului cu cateva ore inainte sa verse cu sange, ulterior fiind palid, transpirat, ametit, poate chiar lesina.

– Hematochezie (eliminarea de sange prin anus) – reprezinta o hemoragie digestiva inferioara.

– Scaderea in greutate si slabirea musculaturii

– Stare de oboseala in majoritatea timpului

– Infectii frecvente

TRATAMENT

Fiind o boala posibil amenintatoare de viata, nici un tratament nu vindeca ciroza sau „repara” deterioarea hepatica deja instalata. In schimb, tratamentul poate sa previna sau sa amane deteriorarea hepatica ulterioara.

Principalele componente ale tratamentului:

– tratarea cauzei cirozei, atunci cand este posibil, pentru a preveni deteriorarea ulterioara
– evitarea substantelor care pot agrava afectarea hepatica, ca bauturile alcoolice si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene
– prevenirea si tratarea simptomelor si complicatiilor cirozei
– efectuarea unui transplant hepatic, in cazul cirozei hepatice severe. Este necesar ca bolnavul sa fie inclus pe lista de asteptare pentru transplant si sa se gaseasca un donator compatibil.

Written by 

One thought on “Ciroza hepatica – tipuri, simptome, tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *