Amnezia
Amnezia – definitie
Tipuri de amnezii – Clasificare
Amnezia – tratament
Definitie
Este tulburarea memoriei manifestata prin pierderea abilitatii de a retine informatii noi sau de a evoca informatiile deja memorizate si care poate avea atat cauze organice cat si psihologice. Amnezia se manifesta prin abolirea proceselor de fixare, conservare, recunoastere si reproducere ale memoriei, fie separat, fie in totalitatea lor.
O amnezie poate fi cauzata de o leziune a ariilor cerebrale legate de functiile memoriei, de origine vasculara, tumorala, traumatica (comotie cerebrala), infectioasa ( encefalita ), degenerativa (boala lui Alzheimer), hemoragica (hemoragie subarahnoidiana) sau consecinta lipsei de vitamina B1, observata mai ales la alcoolici (sindromul lui Korsakov).
Amnezia mai poate surveni si in cursul bolilor psihiatrice, ca urmare a unei crize de epilepsie sau a unui soc. Numarul tulburarilor de memorie este legat de consumul de medicamente, in particular de tranchilizante (benzodiazepine). Utilizate pe lunga durata, ele induc adesea o amnezie anterograda, care se manifesta prin imposibilitatea de a fixa amintirile noi, sau prin tulburari acute de memorie apropiate de ictusul amnezic.
Amnezia este asociata cel mai adesea fie cu traume cerebrale, fie cu degenerarea celulelor creierului, situatie specifica instalarii dementei. In ambele cazuri, celulele creierului sunt pierdute si ca urmare a conexiunii celulare complexe din interiorul creierului, ele nu pot fi inlocuite. Cele mai grave afectiuni cerebrale apar atunci cand creierul este vatamat, asa cum se intampla in cazul accidentelor de masina, a cazaturilor sau a loviturilor puternice in zona creierului. Aceste traume tind sa creeze o stare de confuzie si pierderea memoriei. Infectiile care afecteaza creierul, precum encefalita, reprezinta o alta cauza a pierderilor de memorie. Alcoolismul, abuzul de droguri, malnutritia priveaza creierul de nutrienti, fapt ce duce la moartea unor celule cerebrale si chiar la aparitia amneziei. Pierderea memoriei poate aparea si in urma unui atac cerebral, daca afecteaza zona creierului care se ocupa cu functionarea memoriei.
Amnezia se poate instala subit sau treptat, iar pierderea memoriei poate fi temporara sau permanenta. In plus, pierderea memoriei poate privi evenimentele recente sau cele din trecutul indepartat, sau poate fi o combinatie intre ambele tipuri. Desi procesul de imbatranire duce in mod normal la dificultatea de a invata si de a retine informatii noi, ea nu este responsabila si de pierderile insemnate de memorie decat daca este insotita de o boala.
Tipuri de amnezii
Amnezia globala tranzitorie (ictus amnezic) reprezinta pierderea brusca, completa, de scurta durata si trecatoare a memoriei.
Amnezia anterograda (amnezie de fixare) se refera la incapacitatea de fixare a evenimentelor recente, in urma unei traume, in timp ce reamintirea evenimentelor din trecutul indepartat nu este afectata.
Amnezia retrograda (amnezie de conservare) se refera la stergerea amintirilor anterioare unei traume, in timp ce fixarea amintirilor noi este posibila.
Amnezia lacunara se refera la o perioada limitata si relativ scurta din timpul trecut si este caracteristica starilor confuzive.
In amneziile de evocare, bolnavul este incapabil de a evoca atunci cand are nevoie. De cele mai multe ori aceasta se intampla cu numele proprii. Atunci cand procesul recunoasterii sufera, se produc amnezii sau dismnezii de recunoastere.
Alte tipuri de amnezie pot fi :
Amnezia traumantica, cauzata de probleme cerebrale ca urmare a unei lovituri grave la cap. Aceasta poate duce de la o pierdere de scurta durata a memoriei şi uneori chiar la coma.
Amnezia traumatica este adesea temporara, durata sa fiind legata de gravitatea afecţiunii.
Psihoza Wernicke – Korsakoff este un tip de amnezie cauzat de consumul abuziv de alcool. Aceasta este insotita de regula de probleme neurologice, precum miscarea necoordonata si pierderea simtului tactil.
Amnezia trecatoare, „rapida”, este declansata in mod normal de evenimente pe care o persoana nu le poate procesa. In mod normal, memoria revine dupa cateva zile desi informatiile referitoare la evenimentul care a declansat trauma nu sunt recuperate in intregime.
Amnezia infantila, a copilariei, face referire la incapacitatea unei persoane de a-si aminti evenimente din primii ani de viata. Unii specialisti considera ca acest tip de amnezie poate fi legata de dezvoltarea limbajului sau de faptul ca unele zone ale creierului nu sunt complet dezvoltate in aceasta etapa a vietii.
Amnezia posthipnotica consta in uitarea evenimentelor din timpul hipnozei.
Tratament
Tratamentul amneziilor de origine emotionala (psihoze, stari nevropatice etc.) este, in principal, psihologic si vizeaza indepartarea inhibitiilor si readucerea in constiinta subiectului a amintirilor uitate, prin jocul liberei asocieri a ideilor.
Unele medicamente pot stimula memoria in caz de dismnezie (tulburare de memorie fara o amnezie importanta), de surmenaj scolar sau profesional.
In cazul sindromului Korsakoff, cauzat de deficienta de vitamina B1, corectia ratiei alimentare si suplimentarea rezervelor de vitamina B1, ca regula, amelioreaza starea clinica a acestor pacienti.
dupa o moarte clinica ( stop cardiac ) 7 minute , urmare a pierderii cvasitotale a sangelui, Reanimarea s-a facut pe cord deschis cu masaj manual pe cord, mi s-a facut un puternic soc electric pt. a se sti daca voi fi leguma sau nu. Dupa 6 zile de coma mi-am revenit dar am avut o amnezie totala. Treptat mi-au revenit amintirile dar mai sunt zone pierdute. Cum se pot recupera?