Şuntul transhepatic portosistemic

Dacă hemoragia esofagiană nu poate fi controlată prin sclerozarea injectabilă a variceior, prin ligatura elastică sau prin tamponada cu balon, ultima variantă de abordare este de a crea un şunt.

Şuntul este poziţionat între circulaţia portală şi cea sistemică, pentru a scădea presiunea portală. In trecut, aceasta necesita o operaţie majoră, căreia pacienţii, fiind în stare atât de gravă, îi supravieţuiau rareori.

Un pacient cu ciroză hepatică gravă asociată cu varice esofagiene ar putea avea nevoie de un transplant. Acest tip de intervenţie chirurgicală ce poate salva viaţa bolnavului este complexă şi de lungă durată.

TEHNICA RECENTĂ

In ultimii ani, o tehnică radiologică, numită şuntul transhepatic portosistemic, a oferit o speranţă în cazurile severe.

STENTUL

Prin folosirea cateterelor şi a controlului cu raze X, se introduce un cateter între venele hepatică şi portă, permiţând decompresia sistemului port. Această procedură poate salva viaţa pacientului pe termen scurt şi poate permite câştigarea de timp necesar stabilizării pacientului, înainte ca acesta să primească un transplant de ficat.

VARICELE GASTRICE

Varicele gastrice sângerează mult mai rar decât cele esofagiene. Sângerarea este mai dificil de tratat prin endoscopie şi şuntul transhepatic portosistemic joacă un rol important în tratamentul acestor pacienţi.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *