Pierderea părului

Alopecia sau pierderea părului poate să apară în orice zonă a corpului, deşi pierderea părului de la nivelul scalpului este mai evidentă decât cea din alte zone. Există diferite tipuri de alopecie. Acestea includ:

Alopecia de stres (efluvium telogen)

Reprezintă căderea excesivă a părului (care poate fi foarte marcantă) ce apare, frecvent, la aproximativ patru luni după o boală gravă sau după naştere. In perioadele de stres fizic prelungit suportat de organism, părul intră în stadiul telogen (stadiul final al creşterii firului de păr), dar căderea lui este întârziată. Refacerea aduce cu sine o creştere de fire noi de păr, care le împing pe cele vechi. Deşi această stare poate fi destul de alarmantă, creşterea părului este aproape întotdeauna completă.

Alopecia difuză

Alopecia difuză, ce pare să nu se rezolve de la sine, se asociază cu o serie de boli sistemice.

O cauză importantă a acestui tip de alopecie o reprezintă malnutriţia, ce apare mai ales în rândul populaţiei din ţările subdezvoltate, de tip kwashiorkor (deficit de proteine) ce face ca părul să devină subţire şi roşu.

Deficitul de fier şi zinc poate duce la pierderea părului.

Tulburările hormonale legate de suferinţa tiroidei, a suprarenalei sau a hipofizei, pot fi şi ele implicate în căderea părului.

Tratamentul medicamentos, în special cu anumiţi hormoni, anticoagulante sau medicaţia antiepileptică, poate duce la alopecie. Chimioterapia provoacă şi ea alopecie totală, dar temporară.

Alopecia areata

Alopecia areata este o boală auto-imună şi o altă cauză relativ frecventă a pierderii părului.

La nivelul scalpului apar zone de chelie, deşi scalpul de dedesubt este sănătos. De obicei nu există o cauză evidentă, deşi uneori poate fi implicat stresul. Creşterea din nou a părului începe după o perioadă de timp de două până la şase luni. Recuperarea este completă, în mod normal, deşi poate dura până la doi ani, iar firele de păr crescute la loc pot fi de culoare albă.

De multe ori nu este necesară instituirea vreunui tratament, dar în cazul unor persoane s-a dovedit utilă administrarea de corticosteroizi puternici, fie sub formă de cremă, fie sub formă de injecţii locale. Rareori alopecia se extinde la nivelul întregului scalp (alopecia totalis) şi chiar la nivelul corpului şi feţei, părul poate să cadă complet (alopecia universalis). In aceste cazuri creşterea la loc a părului este mai puţin probabilă.

Alopecia de tracţiune

Alopecia de tracţiune se referă la pierderea părului prin cădere datorată unei tracţiuni continue exercitată asupra rădăcinilor firelor de păr. Afecţiunea poate fi produsă de anumite coafuri care trag părul de la nivelul scalpului.

Cicatrizarea

Părul poate fi pierdut definitiv din cauza producerii de cicatrice la nivelul scalpului, de exemplu după arsuri, în cadrul cărora ţesuturile pielii sunt distruse.

Bolile de piele

Pierderea părului poate fi determinată de boli ale pielii, precum lichenul plan (datorită căruia pot fi pierdute şi unghiile) sau de lupusul eritematos discoid (o boală inflamatorie cronică).

Written by 

One thought on “Pierderea părului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *