Ce gust percepe fiecare parte a limbii

Senzaţiile gustative pot fi grupate în patru categorii principale: dulce, acru, sărat şi amar. Diferite zone ale limbii sunt mai sensibile la o anumită senzaţie gustativă, deşi nu există diferenţe structurale Intre mugurii lor gustativi.

Vârful limbii este cel mai sensibil la dulce şi la sărat, marginile laterale sunt mai sensibile la gustul acru, iar partea din spate percepe cel mai bine gustul amar.

Aceste diferenţe nu sunt insă absolute, majoritatea mugurilor gustativi putând răspunde la două sau trei, iar uneori la toate cele patru senzaţii gustative.

Anumite substanţe par să se modifice ca gust pe masura ce stau mai mult în gură: zaharina de exemplu, la început are gust dulce, dar după aceea tinde să devină amară.

Numeroase substanţe otrăvitoare naturale şi alimente alterate au un gust amărui. De aceea, pare mai probabil că localizarea receptorilor pentru amar la baza limbii, reprezintă un mecanism de protecţie. Cu alte cuvinte, baza limbii identifică alimentele «nocive” şi le respinge.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *