Cavitatea bucala sau gura reprezinta prima portiune a tubului digestiv al corpului uman. Cavitatea bucala se gaseste situata in partea inferioara a fetei, sub fosele nazale, deasupra muschilor milohioidieni, inaintea faringelui. Marginita anterior de buze si pe partile laterale de obraji, cavitatea bucala sau gura are forma ovoidala.
Cavitatea bucala la om este orientata in plan orizontal. Cand falcile sunt apropiate, cavitatea este virtuala. Ea devine reala atunci cand falcile sunt departate sau cand se introduc alimente.
La om, cavitatea bucala are diametrul sagital de 7 cm, cel transversal de 6 cm, iar cel vertical, desi este 0 cand gura este inchisa, ajunge la 7 cm cand gura este deschisa.
Cavitatea bucala are doua orificii: unul anterior (orificiul bucal) de comunicare cu exteriorul si celalalt posterior (istm bucofaringian), de comunicare cu faringele.
Cavitatea bucala este impartita de arcadele alveolodentare in doua compartimente: vestibulul bucal si cavitatea bucala propriu-zisa.
Cavitatea bucala – functii
Gura indeplineste mai multe functii:
– are rol in digestie (salivatie si masticatie);
– are rol in respiratie (permite trecerea aerului);
– participa la efectuarea unor functii de relatie (in gura se gasesc receptorii gustului si tot aici se petrec unele modificari importante ale sunetelor laringiene, contribuind prin aceasta la producerea sunetelor articulate ale vocii omenesti).