Diagnosticul şi tratamentul durerilor lombare

Majoritatea formelor de lombalgii răspund bine la medicaţie şi fizioterapie. Afecţiunile mai grave necesită însă intervenţie chirurgicală, impusă de rezultatele examinărilor, ce stabilesc diagnosticul.Când este necesar tratamentul durerii de spate, diagnosticul exact poate fi dificil de pus din două motive. Primul ţine de faptul că deseori sunt implicate mai multe structuri, iar al doilea este faptul că reacţiile individuale la durere sunt foarte diferite, făcând dificilă aprecierea gravităţii problemei.


Majoritatea persoanelor se vor adresa iniţial medicului de familie. Acesta va determina:
■    Dacă durerea este localizată într-o singură zonă;
■    în ce măsură este compromisă mobilitatea;
■    în ce fel este afectată postura;
■    Dacă reflexele sau sensibilitatea la nivelul membrului inferior afectat sunt afectate;
■    Forţa musculaturii membrului inferior.
In funcţie de rezultatele examinării, medicul de familie poate solicita un număr de teste suplimentare, să recomande pacientului medicaţia corespunzătoare şi să îl trimită pe acesta la specialişti, cum ar fi un medic specialist în fizioterapie sau în ortopedie.

Investigaţii în cazul durerilor lombare.Există mai multe tehnici de imagistică medicală folosite pentru diagnosticul lombalgiilor. Radiografia simplă este unul dintre examenele paraclinice recomandate cel mai frecvent şi este folosită pentru vizualizarea ţesuturilor osoase şi identificarea fracturilor, infecţiilor sau proceselor degenerative.
VIZUALIZAREA ŢESUTURILOR MOI
Ţesuturile moi, cum sunt muşchii sau discurile intervertebrale, pot fi văzute mai clar folosind imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) sau tomografia computerizată (CT). Un examen CT oferă detalii de imagine pentru structurile osoase şi poate fi folosit în asociere cu mielogra-fia, în care se injectează o substanţă radio-opacă în măduva spinării, pentru a putea identifica o eventuală compresie nervoasă.

EXAMINAREA STRUCTURILOR OSOASA
Când este necesară examinare a oaselor, se injectează o substanţă radioactivă în fluxul sanguin. Aceasta se leagă de orice structură osoasă ce suferă modificări rapide [cum este cazul unei infecţii osoase) şi va arăta pe imagine ca un „punct fierbinte”.

ELECTROMIOGRAFIA
Dacă pacientul manifestă slăbiciune musculară la nivelul membrelor inferioare, s-ar putea ca nervii de la nivelul segmentului de măduvă să fie compresaţi. Poate fi folosită o electromiografie (EMG) pentru evaluarea integrităţii nervului ce inervează anumite grupe musculare.

ALTE TIPURI DE LOMBALGII
Unele cauze ale durerilor de spate nu au legătură cu structurile anatomice ale coloanei vertebrale. Problemele legate de rinichii, stomac, afecţiunile ginecologice şi ale prostatei pot da şi ele dureri de spate. Testele de sânge pot tranşa dia-gnosticulîn aceste cazuri.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *