Laba piciorului este alcătuită la om din 26 de oase; şapte dintre ele sunt mai mari, neregulate şi se numesc oase tarsiene; în lungime ele se continuă cu oasele metatarsiene şi cu cele 14 falange, ce formează scheletul degetelor.
Oasele tarsiene din scheletul labei piciorului sunt echivalentul oaselor carpiene din alcătuirea mâinii, numai că, spre deosebire de oasele carpiene, care sunt decide la număr, cele tarsiene suntîn număr de şapte. Diferenţele mai ţin şi de aranjarea lor, ce mirroră funcţia diferită a piciorului faţă de mână.
OASELE TARSIENE
Oasele tarsiene constau din:
■ Talus (astragal) – se articulează cu tibia şi peroneul la nivelul articulaţiei gleznei. Suportă întreaga greutate a corpului, transferată către el de tibie. Osul are o formă care permite împrăştierea greutăţii prin trecerea acestor forţe înapoi şi în jos, precum şi înainte către partea anterioară a labei piciorului.
■ Calcaneul – os de dimensiune destul de mare, care alcătuieşte călcâiul.
■ Osul navicular-un os relativ mic, numit aşa din cauza formei cu facet de corabie. El are o proeminenţă, numită tuberozitatea naviculară, care, dacă este prea mare, poate determina dureri la nivelul piciorului atunci când se freacă de pantofi.
Osul cuboid – un os de kindă aproximativ cubică. Este poziţionat pe partea externă a piciorului şi are o adâncitură pe suprafaţa lui inferioară, care permite trecerea prin acest spaţiu a unui tendon. 9 Cele trei cuneiforme – oasele sunt numite datorită poziţiei lor: medial, intermediarşi lateral. Cuneiformul medial este cel mai mare dintre cele trei oase în kindă de pană.
Calcaneul este osul cel mai mare dintre oasele piciorului şi poate fi simţit cu uşurinţă prin piele, el alcătuind relieful călcâiului. Este cel mai mare şi cel mai rezistent os dintre oasele tarsiene, deoarece are un rol important, de transmitere a greutăţii corpului de la oasele tarsului către sol.
SUPRAFAŢA POSTERIOARA
Partea din spate a calcaneului are o proeminenţă rugoasă, tuberozitatea calcaneană, al cărei proces medial vine în contact cu solul, atunci când persoana stă în picioare.
La jumătatea distanţei dintre suprafaţa posterioară a calcaneului se găseşte o margine care indică locul în care se leagă de os tendonul lui Achile.
One thought on “Oasele piciorului”