PEDIATRIE

Tipuri mai rare de eritem fesier

Dermatita de scutec poate fi cauzată şi de alţi factori în afara contactului dintre piele şi urină sau fecale. Bebeluşii pot dezvolta erupţii eritematoase şi din cauza unor anumite afecţiuni dermatologice, a alergiilor la produsele de curăţare sau a infecţiilor bacteriene.

Pielea bebeluşilor poate fi afectată şi de alte câteva tipuri de eritem fesier, mai rar întâlnite. Odată stabilit diagnosticul, aceste afecţiuni pot fi tratate fără dificultate, lucru care duce implicit la ameliorarea simptomelor.

DERMATITA SEBOREICĂ

Bebeluşii care sunt predispuşi la „cruste de lapte” (o erupţie scuamoasă a scalpului), pot prezenta o erupţie asemănătoare pe faţă şi uneori în zona fesieră; aceasta este cauzată de hiperfuncţia glandelor sebacee.

Aspectul caracteristic constă în roşeaţa pielii, care devine grasă şi scuamoasă, fără să genereze, însă, mâncărimi sau usturimi. Erupţia este reliefată şi se poate extinde în zona inghinală şi a abdomenului inferior, căpătând uneori un aspect destul de alarmant. Dacă inflamaţia se accentuează, este vorba de regulă de o infecţie secundară.

Dermatita seboreică apare invariabil în cursul primelor 12 săptămâni de viaţă şi dispare până la sfârşitul primului an. Tratamentul constă de regulă în aplicarea de creme cu hidrocortizon.

ECZEMA

La bebeluşii cu eczemă infantilă pot apărea nişte pete roşii, uscate în zona fesieră. Principala metodă de tratament constă în aplicarea regulată de creme emoliente şi eventual unguente cu hidrocortizon.

De asemenea, se pot folosi şi uleiurile de baie de uz dermatologic (indicate în caz de eczeme), dar săpunurile trebuie evitate.

DERMATITA DE CONTACT

Bebeluşii cu piele sensibilă sau forme blânde de eczemă se pot irita din cauza şervetelor umede, a detergenţilor sau a produselor parfumate de curăţare. Ei pot dezvolta un eritem iritativ chiar şi în condiţiile în care scutecele sunt schimbate frecvent.

Când se utilizează scutece din material textil, bebeluşii pot dezvolta o alergie la detergenţi (chiar dacă este vorba de produse biologice) sau chiar la balsamurile parfumate pentru rufe. De aceea, este important ca scutecele să fie foarte bine clătite, dar ar fi mai indicat să se treacă la scutecele de unică folosinţă. Pe de altă parte, dacă deja se folosesc scutece de unică folosinţă, este bine ca în cazul în care acestea irită pielea, fie să se încerce o altă marcă, fie să se treacă (măcar temporar) la scutece din material textil.

Săpunurile şi spumele de baie usucă pielea şi trebuie evitate dacă bebeluşul are eczemă sau dacă pielea este iritată. Cea mai indicată este spălarea cu apă călduţă. Şervetele umede pentru bebeluşi conţin substanţe chimice care pot produce dermatite de scutec la bebeluşii cu pielea sensibilă şi de aceea trebuie evitate.

INFECŢIILE BACTERIENE

Rareori, dacă pielea din zona fesieră se fisurează sau prezintă leziuni de grataj (produse prin scărpinare), este posibil să favorizeze pătrunderea bacteriilor. în acest caz, pielea devine roşie şi umflată, iar bebeluşul poate fi iritabil sau poate face febră. Existenţa unor pustule gaibele în zona fesieră, este foarte sugestivă pentru prezenta unei infecţii bacteriene.

Prevenirea Eritemului Fesier

La toate tipurile de dermatita de scutec, principiul de bază constă în menţinerea uscată a zonei fesiere.

Schimbarea frecventă a scutecelor este esenţială. Unii bebeluşi par să se simtă bine cu scutecul murdar, aşa că nu plâng, iar părinţii trebuie adeseori să verifice prin miros.

Este important ca zona fesieră să fie atent spălată după ce este schimbat scutecul, după cum este importantă şi uscarea temeinică a zonei. Nu se recomandă utilizarea pudrei de talc, deoarece există un risc redus de inhalare.

Dacă scutecul este strâns prea tare, sau se utilizează pantalonaşi de plastic foarte strânşi, se va împiedica circulaţia liberă a aerului, ceea ce va duce la creşterea riscului de apariţie a unei iritaţii locale. De aceea, este important ca la observarea primelor schimbări, să se intensifice aplicaţiile de creme cu efect de barieră, destinate protejării pielii.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *