Articulatia soldului

Articulaţia şoldului este o articulaţie puternică, de tip sferic, ce leagă membrul inferior de pelvis. Din toate articulaţiile corpului, cea a şoldului este a doua, devansată doar de cea a umărului, ca diversitate a mişcărilor pe care le permite.

în articulaţia şoldului, capul femurului (os al coapsei) este ca o minge ce se potriveşte fixîn spaţiul sferic format de acetabul pe osulcoxal, al pelvisului.

Suprafeţele articulare – părţile osului ce vin în contact una cu cealaltă – sunt acoperite de un strat protector de cartilaj hialin, ce este foarte neted şi alunecos. Articulaţia şoldului este o articulaţie sinovială, ceea ce înseamnă că mişcările sunt uşurate prin existenţa între suprafeţele articulare, în cavitatea sinovială, a unui lichid sinovial. Lichidul este secretat de membrana sinovială.

LABRUMUL ACETABULAR

Adâncimea spaţiului articular sferic format de acetabul este mărită de prezenţa labrumului acetabular. Această structură aduce o stabilitate mai mare articulaţiei, permiţând capului femural, care este aproape sferic, să pătrundă adânc în articulaţie.

Suprafaţa articulară acoperită cu cartilaj a acetabulului nu are forma unei cupe şi nici măcar a unui inel, ci a unei potcoave. Există pe traiectul ei o întrerupere, la punctul cel mai de jos al articulaţiei, peste care trece, ca o punte, inelul labrumului acetabular, care este, de fapt un ligament, aproape complet ataşat în jurul marginii acetabulului. Partea deschisă a potcoavei este umplută cu un strat protector de grăsime.

Articulaţia şodului este o articulaţie de tip sferic, ce uneşte capul femurului la pelvis. Articulaţia este capabilă de o serie variată de mişcări.

Vascularîatia articulaţiei soldului

Articulaţia şoldului primeşte sânge provenit din două surse principale:

■    Arterele circumflexe femurale medială şi laterală – se îndreaptă către capul femural, provenind din colul femural

■    Artera capului femural – se îndreaptă către capul femural dinspre acetabul, trecând prin ligamentul rotund (ligamentum teres), care este un ligament al capului femural.

Sângele este adus la articulaţia şoldului pe două căi principale. Acestea sunt reprezentate de arterele circumflexe medială şi laterală şi de artera capulu

NECROZA AVASCULARA DE CAP FEMURAL
Originea vascularizării şoldului este importantă din punct de vedere clinic. La copii, o cantitate semnificativă de sânge provine din artera ce trece prin ligamentul rotund.

Dacă această arteră este lezată, capul femural poate suferi un proces de necroză avasculară (ţesutul moare datorită insuficienţei aportului de sângeîn zonă). Această leziune se poate produce mai ales la copiii cu vârste cuprinse între trei şi nouă ani şi poate avea ca manifestare clinică dureri la nivelul articulaţiei şoldului şi genunchiului.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *