Vaginul Femeii

Vaginul  femeii este un organ muscular tubular cu pereţi subţiri, care se întinde de la colul uterin la organele genitale externe. Vaginul este o cavitate închisă în stare de repaus, dar care se dilată mult în timpul actului sexual şi în timpul naşterii.

Vaginul are aproximativ 8 cm lungime şi este situat între vezica urinară şi rect. Formează porţiunea principală a canalului pelvin (de naştere] şi este organul în care pătrunde penisul în timpul actului sexual.

STRUCTURA VAGINULUI

Peretele anterior şi posterior ai vagi­nului se află în mod normalîn contact unul cu celălalt, închizând lumenul vaginal (spaţiul central], deşi vaginul femeii se poate dilata foarte mult, aşa cum se întâmplă în timpul naşterii.
Colul uterin, porţiunea inferioară a uterului, se prelungeşte în jos în interiorul părţii superioare a cavită­ţii vaginului. în locul unde vaginul femeii se arcuieşte pentru a se uni cu cervixul, se formează nişte recesuri cunoscute sub numele de fornixuri (funduri de sac) vaginale. Acestea sunt în număr de patru: anterior, posterior, drept şi stâng, astfel încât formează un inel complet.
Peretele subţire al vaginului este format din trei straturi:
■ Adventicea – stratul extern for­mat din ţesut conjunctiv fibroelastic, ce permite distensia atunci când este necesar;
■ Tunica musculară – stratul mus­cular central al peretelui vaginal;
■ Mucoasa – stratul intern al vagi­nului; acesta este dispus sub formă de numeroase pliuri (falduri adânci) şi este formată dintr-un epiteliu mul-tistratificat (înveliş asemănător pie­lii), care îi creşte rezistenţa la abrazi-uneîn timpul actului sexual.

Vaginul este un organ muscular tubular, înzestrat cu capacitatea de a se dilata în timpul actului sexual şi al naşterii. Are o lungime de aproximativ 8 cm.

Organele genitale externe

Organele genitale feminine externe, sau vulva, reprezintă partea aflată la suprafaţa corpului, la exteriorul vaginului. Ele constă din:
■ Muntele pubian – zona rotundă, păroasă, formată din ţesut gras şi situată deasupra osului pubian;
■ Labiile mari – cele două falduri externe grăsoase de piele, care acoperă deschiderea vulvei;
■ Labiile mici – cele două falduri mucoase mai mici, situate în interi­orul despicăturii vulvare;
■ Vestibulvaginal-zonaîn carese deschid vaginul şi uretra;

Orificiul vulvar este închis parţial de un pliu al mucoasei, care poartă numele de himen; acesta se poate rupe la primul contact sexual, din cauza utilizării tampoanelor intra-vaginale, sau în cursul unui examen ginecologic.

Organele genitale externe includ patru falduri tegumentare, denumite labil.

.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *