Ginecomastia este termenul medical care descrie dezvoltarea anormală a ţesutului mamar la bărbaţi. Acest fenomen este cauzat de dezechilibrul hormonal între nivelul de estrogeni şi testosteron din organism.
Dezvoltarea ţesutului mamar [sânilor] la bărbaţi, sau ginecomastia, trebuie diferenţiată de acumularea de grăsime în zona mamară, prezentă la persoanele obeze.
Ginecomastia poate să fie fiziologică (când nu este expresia unei boli) sau patologică (apărută în cadrul unei boli). Printre astfel de boli se numără tulburările hormonale sau tumorile apărute la nivelul testiculelor sau al glandelor suprarenale.
în aproximativ jumătate din cazuri de dezvoltare anormală a sânilor la bărbaţi sau băieţi, nu se poate identifica nicio cauză. Medicii nu au elucidat încă în totalitate cauzele acestor cazuri denumite „idiopatice”, deşi există un număr de teorii care încearcă să explice apariţia acestei tulburări.
MODIFICĂRILE HORMONALE
Dezvoltarea anormală a sânilor la bărbaţi apare din cauza unei creşteri relative a cantităţii de hormoni sexuali feminini (estrogeni] din sânge, în raport cu nivelul hormonilor sexuali masculini (testosteron). Bărbaţii produc hormoni feminini, dar numai în cantităţi foarte mici. Efectele femini-zante ale hormonilor feminini sunt controlate în mod normal de excesul de hormoni masculini.
Dacă survine o scădere a cantităţii de testosteron din sânge (sau o diminuare a activităţii sale) sau dacă nivelul de estrogeni creşte, echilibrul existent în mod normal între hormonii feminini şi masculini este perturbat. Acest lucru permite hormonilor feminini să genereze apariţia de modificări femi-nizante la bărbaţi. Una dintre cele mai notabile astfel de modificări o constituie dezvoltarea sânilor.
LEGĂTURA CU CANCERUL MAMAR
Cancerul mamar la bărbaţi este o raritate şi nu există nicio legătură între ginecomastie şi cancerul mamar, în afara cazurilor asociate cu o anomalie cromozomială rar întâlnită şi anume sindromul Klinefelter. Medicii vor evalua probabilitatea existenţei unui cancer în momentul examinării unui pacient care prezintă o mărire a sânilor.
Ginecomastia este produsă prin creşterea producţiei de hormoni sexuali feminini (estrogeni). Efectele acestora sunt controlate în mod normal de excesul de hormoni masculini.
Ginecomastia fiziologică
Dezvoltarea ţesutului mamar (sânilor) la bărbaţi poate fi normală în anumite perioade ale vieţii. Ea poate fi întâlnită în trei momente principale: la naştere sau imediat după aceea, în adolescenţă şi la vârste înaintate.
NOU-NĂSCUŢI
Nou-născuţii de sex masculin pot prezenta la naştere, sau imediat după aceea, mărirea unuia sau a ambilor sâni. Dezvoltarea glandelor mamare la nou-născuţi este de obicei notabilă, dar uşoară. Este complet inofensivă şi dispare destul de repede, în interval de câteva zile sau săptămâni. Ea se datorează hormonilor feminini proveniţi de la mamă, care străbat placenta înainte de naşterea copilului.
Feţii de sex masculin cu o astfel de dezvoltare anormală a sânilor nu au niciun fel de probleme de sănătate sau tulburări hormonale şi, în general, nu prezintă niciun fel de probleme ulterioare.
La nou-născuţii de sex masculin poate surveni mărirea glandelor mamare (a sânilor). Acest fenomen este destul de frecvent şi nu reprezintă un motiv de îngrijorare, urmând a se rezolva spontan.
PERIOADA PUBERTARĂ
La băieţii aflaţi în perioada de creştere se pot dezvolta mici discuri de ţesut mamar, cu sensibilitate dureroasă crescută, sub unul sau ambele mameloane [sfârcuri). Fenomenul este frecvent, însă temporar, nefiind pe deplin înţeles. Aceste umflături dispar în mod progresiv de-a lungul lunilor următoare.
Deşi ginecomastia apărută la băieţii adolescenţi este inofensivă şi reversibilă, ea constituie o sursă de mare angoasă, jenaşi preocupare. In cazulîn care un băiat suferă un stres psihologic de lungă durată, se poate recurge la îndepărtarea chirurgicală a ţesutului mamaranormal.
VÂRSTNICI
Riscul de dezvoltare excesivă a sânilor creşte cu vârsta şi este frecvent la bărbaţii vârstnici. Acest fenomen este cauzat de scăderea activităţii hormonale a testiculelor, în urma căreia nu se mai produce o cantitate adecvată de testosteron. Această diminuare a nivelului hormonal permite dezvoltarea ţesutului mamar.
Băieţii aflaţi la pubertate la care se dezvoltă un ţesut mamar în exces, se pot deprima din acest motiv. Ei trebuie încurajaţi prin faptul că aceste umflături sunt inofensive.
în cazul ginecomastiei patologice, dezvoltarea anormală a ţesutului mamar poate reprezenta rezultatul acţiunii unor substanţe chimice care produc dezechilibre hormonale. De asemenea, poate fi legată şi de prezenţa unei anumite boli.
CAUZE MEDICAMENTOASE
Multe dintre medicamentele prescrise de medici pot duce la dezvoltarea anormală a sânilor la bărbaţi. Medicii vor recurge la aceste medicamente atunci când beneficiile terapeutice sunt mai mari decât riscul de dezvoltare a ginecomastiei. în general, ginecomastia produsă de medicamente este reversibilă după oprirea tratamentului.
Există o gamă largă de medicamente care pot duce la dezvoltarea glandelor mamare la bărbaţi, printre acestea se numără cime-tidina, ketoconazolul, spironolactone, digitala şi estrogenii.
ABUZUL DE ALCOOL Şl DROGURI
Bărbaţii care consumă cantităţi mari de alcool sau care sunt dependenţi de droguri prezintă riscul de apariţie a ginecomastiei. Astfel, consumul excesiv de alcool, precum şi consumul de canabis şi heroină sunt toate asociate cu dezvoltarea sânilor la bărbaţi.
PRODUSELE COSMETICE Şl SURSELE ALIMENTARE
Frecvenţa ginecomastiei pare să fie în creştere, la fel ca şi numărul de cazuri idiopatice. Mulţi specialişti cred că aceasta creştere poate fi rezultatul contaminării alimentelor şi a cosmeticelor cu estrogeni. In zilele noastre, unele alimente, mai ales cărnurile, sunt tratate cu hormoni sexuali feminini cu scopul de a îmbunătăţi calitatea hranei.
CAUZE HORMONALE RARE
Ginecomastia se asociază numai în mod ocazional cu deficienţe sau dezechilibre hormonale. Tulburările hormonale pot implica incapacitatea testiculelor de a produce cantităţi suficiente de testosteron sau producţia excesivă de estrogeni şi alţi hormoni sexuali feminini.
Una dintre cele mai cunoscute, deşi rare cauze de ginecomas-tie, este oreionul. Oreionul, sau parotidita epidemică, reprezintă o infecţie virală care poate produce inflamarea testiculelor. Dacă survine după pubertate şi afectează ambele testicule, funcţia acestora poate fi perturbată. Bărbaţii afectaţi nu vor putea procrea şi pot să dezvolte ţesut mamarîn exces, din cauza unei secreţii insuficiente de testosteron.
Ginecomastia patologică are o serie de cauze frecvente, printre care şi abuzul de alcool – bărbaţii care consumă cantităţi mari de alcool pot dezvolta ţesut mamar în exces.
Ginecomastia şi Alte Boli
Dezvoltarea anormală a sânilor poate fi legată şi de existenţa altor afecţiuni medicale. Unele dintre aceste boli sunt rare, în timp ce altele sunt întâlnite destul de des. Nu este explicat încă pe deplin mecanismul de apariţie a ginecomastiei în aceste boli, printre care se numără:
■ Ciroza;
Insuficienţa hepatică;
■ Insuficienţa renală; 8 Tireotoxicoza;
îl Insuficienţa cardiacă.
Printre simptomele de tireotoxicoza se numără şi guşa (mărirea tiroidei). De asemenea, această boală se poate asocia şi cu dezvoltarea anormală a sânilor.
Tratamentul ginecomastiei
Dacă este cunoscută cauza de fond a dezvoltării ţesutului mamar, tratarea acesteia poate duce la dispariţia ginecomastiei. cu toate acestea, indiferent de cauză, ginecomastia este de obicei reversibilă sau răspunde rapid la tratamentul medicamentos, dacă s-a instalat de mai puţin de un an.
Există o mare varietate de medicamente utilizate în tratament. Cel mai eficient dintre acestea este testosteronul, administrat de obicei sub formă de implant sau plasture. Ţesutul adipos (grăsimea) în exces de la nivelul sânilor întâlnită în cadrul obezităţii, este tratată prin instituirea unui regim alimentar.
TRATAMENTUL CHIRURGICAL
Principala metodă de tratament chirurgical este reprezentată de mastectomia simplă – îndepărtarea pe cale chirurgicală a ţesutului mamar, cu păstrarea mamelonului. Procedura oferă bune rezultate cosmetice postoperatorii.
Uneori, ginecomastia poate necesita recurgerea la tratamentul chirurgical de îndepărtare a excesului de ţesut mamar.