Spermatozoizii maturi sunt celule special alcătuite astfel încât deplasarea lor către ovulul femeii să fie cât mai facilă.
Spermatidele se deplasează către cele mai apropiate celule Sertoli, unde primesc nutrienţi sub formă de glicogen, proteine, zaharuri şi alte forme. Aceştia le asigură energia necesară şi îi ajută să se matureze, transformându-se în spermatozoizi.
Spermatozoizii sunt unele dintre cele mai specializate celule din corp. Fiecare spermatozoid măsoară 0,05 mm în lungime şi este alcătuit din cap, gât şi coadă.
SPERMATOZOIZII – Capul si gatul
Capul spermatozoidului are forma unei lacrimi turtite şi conţine un sac cu enzime, cunoscut subnumelede acrozom, enzime ce au importanţă vitală în capacitatea spermatozoidului de a sparge şi penetra stratul extern protector al ovulului femeii, în timpul procesului de fertilizare.
In spatele acrozomului se găseşte nucleul celulei, ce conţine o jumătate din setul de gene, materialul genetic (ADN-ul) fiind selectat ta întâmplare, din interiorul celor 23 de cromozomi.
Datorită procesului de meioză, fiecare spermatozoid posedă un set unic de informaţii genetice.
Gatul spermatozoidului este reprezentat de zona fibroasă, la nivelul căreia partea de mijloc a spermatozoidului se uneşte cu capul acestuia. Este o structură flexibilă, care permite capului să înoate dintr-o parte în alta, facilitând mişcările de deplasare a acestuia.
STRUCTURA COZII
Coada spermatozoidului constă dintr-o pereche de filamente lungi, înconjurate de două inele, fiecare conţinând nouă fibrile. La capătul din faţă al cozii mai există un inel, cu fibre externe mai dense şi o teacă de protecţie a cozii. Coada este împărţită în trei porţiuni:
■ Partea de mijloc – partea cea mai rapidă a cozii, datorită unui strat spiralat adiţionaL, plin de unităţi producătoare de energie, numite mitocondrii. Acestea produc energia necesară spermatozoidului, permitandu-i acestuia să înoate.
■ Partea principală – constă din 20 de filamente şi stratul dens exterior şi din teaca cozii.
■ Partea distală – aici fibrele dense şi teaca se subţiază, ceea ce are ca rezultat faptul că această porţiune este învelită de o membrană celulară subţire. Acest mod de învelire gradată este ceea ce permite mişcările tipice ale spermatozoidului, de înot prin mediul lichid, către ovul.
Fiecare spermatozoid constă dintr-un cap ce conţine un sac cu enzime, o porţiune de mijloc şi o coadă. Mişcările specifice, asemenea unui bici, ale cozii, propulsează spermatozoidul către ovul.
Producţia de spermatozoizi si ejacularea
Odată ce cozile lor sunt pe deplin dezvoltate, spermatozoizii sunt eliberaţi de celulele Sertoli, în tubii seminiferi. Pe măsură ce este secretat lichidul în tubi, de către celulele Sartoli, se produce un curent care antrenează spermatozoizii, ducându-i către epididim. Acesta este un tub lung, înfăşurat în jurul testiculelor, în care ei sunt depozitaţi.
EJACULAREA
Spermatozoizii sunt propulsaţi din epididim, în timpul stimulării sexuale, către vasele deferente, printr-o undă de contracţie musculară, din interiorul sistemului de canale. Ei călătoresc către canalul ejaculator, prin prostată, îndreptându-se către uretră. Aici ei sunt scăldaţi în secreţiile prostatei şi veziculelor seminale (mici saci ce conţin constituenţi ai spermei). Rezultatul este un lichid dens, de culoare alb-gălbuie, cunoscut sub numele de spermă.
Numărul mediu de spermatozoizi (din lichidul ejaculat) este de aproximativ 300 de milioane.
2 thoughts on “Structura spermatozoidului”