Profilaxia cancerului de sân

Există mai multe strategii la care se poate recurgeîn scopul reduce­rii riscului de dezvoltare a cance­rului mamar. Utilizarea lor se limi­tează în general la femeile care aparţin grupelor cu risc crescut şi în special celor la care s-a demon­strat prezenţa uneia din genele specifice cancerului de sân.

TAMOXIFEN

Acest medicament antiestrogenic a fost utilizat în studiile clinice desti­nate prevenirii cancerului mamar. Unul dintre studiile relativ recente desfăşurate în SUA, care a inclus femeile cu risc moderat crescut de dezvoltare a cancerului mamar, a arătat că cele care au luat tamo­xifen timp de cinci ani, au prezen­tat un risc mai mic de dezvoltare a acestui tip de cancer decât feme­ile care nu au luat tamoxifen.

Pe de altă parte, s-a semnalat un risc crescut de cancer endometrial (al mucoasei care căptuşeşte uterul) si boală tromboembolică (formarea de cheaguri de sânge la nive­lul venelor de la membrele inferi­oare sau plămâni) la femeile care luau tamoxifen. La femeile aflate în tratament cu tamoxifen nu s-a înregistrat şi o scădere a mortali­tăţii prin cancerde sân faţă de cele care nu au luat acest medicament.

Rezultatele preliminare ale unui studiu desfăşurat în Marea Brita-nie la femeile cu istoric familial de cancer mamar nu au eviden­ţiat niciun avantaj derivat din utili­zarea tamoxifenului. Această serie de studii contradictorii face ca for­mularea unor ghiduri terapeutice clare să devină foarte dificilă.

Femeile care se gândesc să recurgă (a profilaxia cu tamoxi­fen a cancerului mamar, trebuie să discute acest pas cu un specialist avizat şi să fie inclusă, pe cât posi­bil, într-un studiu clinic relevant.

Indepărtarea ţesutului mamar reprezintă o metodă eficientă de prevenire a recurenţelor cancerului de sân. Reducerea riscului se corelează cu cantitatea de ţesut Înlăturată.


METODELE CHIRURGICALE PROFILACTICE

Mastectomia
Cea mai eficientă strategie de prevenire, susţinută pe baza celor mai concludente dovezi, o consti­tuie mastectomia bilaterală (sau mastectomia secundară la pacientele care au fost operate deja pen­tru cancer de sân). îndepărtarea unor sâni normali nu este o decizie uşoară şi este esenţial ca femeile care se gândesc la această proce­dură să primească consiliere preoperatorie adecvată.

Scăderea riscului de cancer este direct corelată cu cantitatea de ţesut mamar îndepărtat. Din acest motiv, mastectomia sub­cutanată, care lasă mamelonul intact, nu se recomandă în gene­ral, deoarece lasă în urmă cam 10 la sută din acest ţesut. 0 mastectomie clasică lasă pe loc cam unu la sută din ţesutul glandular.

Ovarectomia
Deoarece la purtătoarele genei BRCA s-a înregistrat şi un risc crescut de cancer ovarian, tre­buie luată în considerare şi ova­rectomia profilactică (îndepărta­rea preventivă a ovarelor).

Ovarectomia reduce riscul de cancer de sân prin înlăturarea sur­sei principale de estrogeni şi de aceea s-a demonstrat că reduce riscul de cancer mamar la purtă­toarele genei BRCA.

Tamoxifenul este un medicament antiestrogenic care poate preveni apariţia cancerului mamar la unele femei. Cu toate acestea, rezultatele studiilor clinice nu au fost concludente.

 

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *